back to top

KOJI PREPARATI I NAMIRNICE MOGU DA VAM UNIŠTE KOŽU?

Koža lica je tanja od ostatka kože na tijelu (osim grudi), tako da zahtijeva malo više njege i pažnje. Neki dijelovi lica – usne i predio oko očiju – su najosjetljiviji i najnježniji, budući da je koža ovdje najtanja. Ovo su regije sa kojima treba biti posebno oprezan prilikom primjene preparata za čišćenje i njegu.

 Neki preparati su dobri kao rješenje za trenutni problem, ali ne i za dugoročnu upotrebu. Također, ono što prija koži lica jedne osobe, ne mora da prija i vama, pa makar se radilo o istom tipu kože, piše B92.

Ipak, postoje namirnice i preparati koji ne prijaju nikome i koje treba držati podalje od kože lica.

Alkohol

Znamo da utrljavanje alkohola ima antibakterijsko dejstvo i da pored toga što se koristi kako bismo izbjegli razne infekcije, također ima primjenu i u održavanju higijene doma. Kada ga utrljavamo u kožu, javlja se osjećaj blagog peckanja, koji nam govori da alkohol djeluje.

Ipak, kao što se ne preporučuje utrljavanje alkohola u kosu zbog isušivanja, isto tako ga ne treba upotrebljavati na koži lica. To je jedan od najvećih isušivača kože lica i najviše je štetan, jer ne uništava samo bakterije, već razara i ćelije kože.

Dakle, prilikom kupovine gela za čišćenje lica ili tonika, obavezno provjerite da ne sadrže izopropil alkohol jer će on prouzrokovati pojačano lučenje masnoće i dovesti do začepljenja pora.

Šećer

Svi znamo da prekomjerna konzumacija šećera škodi našem zdravlju i izgledu kože. Mnogi recepti za piling uključuju šećer. Da, on zaista otklanja mrtve ćelije kože, ali su kristali šećera previše grubi za tanku i nježnu kožu poput one na licu i zato vam predlažemo da, umjesto šećera, koristite za piling lica kukuruzno brašno ili so.

Vazelin

Ubijeđeni smo da već znate da vazelin čuva vlažnost, ali bez obzira na to, on vašoj koži ne može obezbijediti neophodnu vlažnost na duže staze. Vazelin ne čuva samo vlažnost, već i prljavštinu.

Drugim riječima, on ne vlaži kožu, već čuva već postojeću vlagu koja se nalazi u njoj, a zajedno s vlagom i one loše stvari koje se u njoj i na njoj nalaze – a to je nepoželjno.

Vruća voda

Mnogi od nas vole vruće kupke, posebno u hladnim zimskim danima. Ipak, razmislite dva puta prije nego što vrućom vodom operete lice.

Vruća voda razblažuje prirodna ulja epiderma i time uništava barijeru koju ova ulja stvaraju, kako bi spriječila gubitak vode iz kože. Dakle, upotreba vruće vode dovodi do isušivanja kože, čime koža postaje gruba i gubi elastičnost.

Mlaka voda će najbolje održati prirodni balans, dok hladna voda može pomoći u borbi protiv prekomjernog lučenja masnoće.

Limun

Ovo voće ima ph vrijednost 2, što znači da je jako kiselo. Direktna primjena limunove kiseline ima tendenciju da isuši kožu i izazove iritaciju. Citrusna ulja su također fototoksična. To znači da ukoliko se izložite suncu nakon upotrebe citrusnog ulja, može se pojaviti oštećenje poput onog koji nastaje kod opekotina izazvanih hemijskim sredstvima. Preparati koji su ph neutralni najbolji su saveznici u očuvanju ljepote kože.

KOJI PREPARATI I NAMIRNICE MOGU DA VAM UNIŠTE KOŽU? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima