Kupnja vaše prve kriptovalute | informativni članak

Kako biste bili što uspješniji pri kupnji svoje prve kriptovalute, morate se dobro informirati o cijeni kriptovalute. U ovom informativnom vodiču za sadržaj, pogledat ćemo osnove čitanja cijena kriptovaluta koristeći neke primjere kriptovaluta.

Gledajući grafikon, jedna od najvažnijih stvari je informirati se o cijenama, ali io dosadašnjem ponašanju kroz duži vremenski period. Cijene kriptovaluta su izuzetno nestabilne, pa se cijena može promijeniti nekoliko puta u jednom danu.

Odmah nakon registracije na aplikaciji ili web stranici, mnogi će početnici odmah krenuti u svoju prvu kupnju kriptovalute čisto gledajući grafikone i one označene zelenom rastućom crtom. Bez prethodne provjere kako se cijena prije kretala, mnogi će upasti u “prvu zamku” i kupiti tu istu kriptovalutu kada bude “prilično visoka”.

Teoretski gledano, to i nije velika pogreška ako razmišljamo dugoročno i ako smo spremni dugo čekati na povrat investicije, no većina novih kupaca želi zaraditi odmah, ako je moguće već sutradan, vjerujući u nekakvom čudu preko noći. Tako stvari ne funkcioniraju!

Još jedna važna napomena: ovaj tekst je informativnog karaktera, za svako vaše trgovanje ne snosim odgovornost! Na vama je da se o svemu informirate i postupate sa vašim novcem kako mislite da je najbolje. Kriptovalute su stvar budućnosti i dobro je da budete informirani na vrijeme.

Kako biste bili još bolje informirani, svakako pročitajte moj prethodni post pod naslovom Kako kupiti kriptovalute. Ovaj informativni tekst također objašnjava kako uopće početi kupovati kriptovalute.

Nakon što otvorite svoj račun na Revolutu ili Coinbase “online servisu” potrebno je pažljivo proučiti sve grafikone kriptovaluta prije kupnje. Preporuka bi bila pričekati kakav zanimljiv pad pojedine kriptovalute i uložiti u nju kada se “malo stabilizira”. Ponekad je taj isti pad toliko iznenadan da mnogi ulagači ne stignu “uložiti novac” u ciljanu kriptovalutu.

Kriptovalute su izuzetno nepredvidive, što vam daje prilično velike mogućnosti za kakvu-takvu zaradu, brza zarada moguća je samo ako pažljivo proučimo grafikone i vidimo koliko nisko pojedine kriptovalute mogu pasti i “uhvatiti na vrijeme”.

Početničke greške pri kupnji kriptovalute

Primjer kupnje pada i rasta cijene kriptovalute

Mnogi će početnici već nakon prve investicije početi paničariti kada primjete da vrijednost u kunama počinje naglo padati. Neki ljudi će iz straha brzo prodati kriptovalutu kako bi je vratili u kunu. Nakon ove gluposti, uskoro će vidjeti da se nakon par dana cijena ne samo stabilizirala nego čak i porasla!

Ima svakakvih scenarija, ali kao što je jedan moj prijatelj rekao, najbolje je uložiti u neke kriptovalute i zaboraviti na njih na određeno vrijeme. Neki analitičari čak tvrde da neke kriptovalute teoretski čak mogu pasti na nulu! (još nije zabilježen nijedan slučaj, ali i ovo upozorenje treba spomenuti ovdje) Zato je izuzetno dobra stvar postaviti alarm za cijenu s vašom postojećom aplikacijom za trgovanje u slučaju da kriptovaluta padne na neku vrstu abnormalno niske razine.

kupnja vaše prve kriptovalute | informativni članak
Primjer rasta ZRX tokena

Jednom kada prvi put uložite u kriptovalutu i ona počne vrtoglavo rasti, bit će to definitivno jedan od najluđih osjećaja ikada. Mnogi će biti hipnotizirani gledajući kako vrijednost kriptovalute raste u stvarnom vremenu. U gornjem primjeru rasta tokena pod nazivom ZRX vidimo da je kupac ovaj token kupio 16. svibnja 2020. po cijeni od 2,67 kn, te ga je ipak odlučio zadržati na duže razdoblje. 5. veljače 2021. taj isti token narastao je na nevjerojatnih 13,68 kuna. Primjerice, mogao je u startu s uloženih 100 kuna kupiti 37,45 ZRX. Isti ZRX mogao se prodati 05.02.2021 za iznos od 37,45 X 13,68 = 512.316 kn (neću pisati kolika bi bila zarada da je netko uložio 1000 kn – ovo je ipak za početnike)

Također je važno znati “iskočiti na vrijeme”, odnosno prodati na vrijeme kako ne biste ostali bez zarade. Brzi rast kriptovalute je trenutačan, a opis tog nevjerojatnog događaja mogao bi se opisati samo raznim scenama iz tih filmova s ​​prodavačima dionica na Wall Streetu.

Tko zapravo profitira od kriptovaluta? Dobro informirani igrači koji unatoč tome ulažu na dulje vrijeme profitiraju od kriptovaluta. Ako kriptovaluta padne, to ne mora značiti da ćete ostati bez ičega! Nagli pad trenutačni je gubitak vrijednosti i nova prilika za mnoge reinvestirati u kriptovalutu kada je najpovoljnija za kupnju kako bi je prodali po znatno višoj cijeni.

Pričekajte pravu priliku za kupnju kriptovalute

kupnja vaše prve kriptovalute | informativni članak
Primjer čekanja na “Tezos”

Čekati pravu priliku za kupnju kriptovalute možda je najbolji savjet za svakog početnika. Nakon uspješne registracije na nekom od online servisa na kojima možete kupovati i prodavati kriptovalute, prvo ćete malo “osluhnuti teren”. Provjerite koje su kriptovalute “niske”. Na primjeru “Tezosa”, kupac je pogledao grafikon i vidio da mu je cijena prilično niska, pa ga je kupio na vrijeme. Sada ga prodaje po znatno većoj cijeni. Ako pogledamo prošlost, čini se da je Tezosu u prošlosti išlo sasvim dobro, bilo je za očekivati ​​da će se vratiti na “staro” i skočiti u visine! Rast kriptovalute može biti vrlo brutalan i mnogi se ne uspiju snaći na vrijeme i prodati po višoj cijeni. To je prilika koja se ne propušta.

Oni koji imaju malo više sreće u trenutku rasta na samom vrhu prodaju, a kad za nekoliko sati drastično padne, ponovno ga kupuju zarađenim novcem, pa duplo profitiraju. Jedan takav primjer bio je u slučaju kriptovalute XRP koja je doživjela svoj astronomski rast 02.02.2021., rast je potaknut “upumpavanjem” novca u valutu XRP preko Telegram messenger grupe što je uzrokovalo brutalni rast kao i nagli pad.

Ripple XRP

Kada je riječ o valuti XRP trebao bi biti oprezan jer ima “na sebi” nekakvu tužbu SEC-a (Američka regulatorna komisija), što ga čini vrlo rizičnim ulaganjem, ali i iznimno isplativim u bliskoj budućnosti ako se tvrtka Ripple uspije “izvući”. Uspiju li, neki analitičari predviđaju astronomski rast vrijednosti kriptovalute XRP.

Zanimljivo je da ova kriptovaluta nije dostupna na platformi coinbase.com, dok je na Revolutu još uvijek dostupna. Također je lijepo što nas je Revolut u svojim obavijestima putem mailova i poruka upozorio na rizičnost ulaganja u ovu kriptovalutu.

Uglavnom, evo linka ako nekoga zanima više o kriptovaluti koja se zove Ripple XRP. Ripple XRP također ima vrlo impresivnu web stranicu.

(stara poslovica, tko ne riskira ne profitira – (Nisam ništa rekao)).

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima