back to top

Magoda: U KS uskoro Zakon o sportu

Kako riješiti sistemsko finansiranje sporta, dokad će Kanton Sarajevo preuzimati ulogu države za finansiranje ove oblasti, hoće li sportisti ostajati samo na talentu. O ovim ali i drugim temama za Polis govorili su ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda, košarkaški stručnjak Nedim Đemić sportski novinar-urednik sporta na bh. radiju Adnan Ljubović.

Jesmo li sportska nacija obzirom da mi pet godina unazad pogotovo mi sportski novinari imamo problem sa navijačima kada tretiraju taj izraz sportska nacija?

“Mi bi voljeli da smo sportska nacija, nažalost nismo odavno sportska nacija. Što prije to priznamo mi svi koji se bavimo sportom i javnost onda ćemo imati manja očekivanja i razočarenja. Bili smo itekako sportska nacija sada govorimo o BiH u okviru bivše države do tih 90ih godina koja je iznjedrila veliki broj vrhunskih sportista na svjetskoj razini, koja je dala tri evropska, klupska prvaka, to je jedno drugo pitanje. Rat je donio svoje, uništena infrastruktura. Uništen je sistem koji je postojao u bivšoj državi, klubovi, pojedinci, organizacije su znali u kakvim se okvirima kreću. Znali su na kakva sredstva mogu računati od 90te pa nadalje. Sve ovisi o politici, vlasti, ministrima o onima koji odlučuju od općinske do državne razine. Kada govorimo o državnoj razini, zaista je porazno što nemamo ministarstvo za sport nego je to sport u okviru ministarstva civilnih poslova. Nažalost, Dejton je tako propisao to je nešto zakovano to je teško promijeniti. Barem da pokušamo krenuti sa nekim promjenama koje će ići u pozitivnom pravcu, to bi bio korak naprijed”, kazao je Đemić.

Da li su gospodine Magoda finansije zasita jedini preduslov sportiste i sportskog kluba?

“Finansije nisu jedini preduslov. Trenutno trener može biti svako i to nije definisano zakonom kako na kantonalnom, federalnom i državnom nivou. To je postalo mitska priča, Zakon o sportu, briga o sportu. Bez novca se ne može. Ono što mi u Kantonu imamo problem, paralelno pokušavamo da razvijamo sport Kantona Sarajevo, kantonalnih klubova, udruženja koji egzistiraju na području KS. Jedan ozbiljan dio novca nekih 2.5 miliona nam donose nacionalne selekcije i to više nije održivo”, kazao je resorni ministar.

Zašto u većini slučajeva sve ostaje na talentu, do koga je? Da li griješi struka ili je nedostatak želje kod sportiste? Nedime dugo ste radili vani, pretpostavljam znate kakav je sistem rada i finansirajna u drugim državama nego kod nas?

“Ja ću navesti primjer, imamo slučaj trenera koji su radili na stvaranju najboljih igrača koji su čak učestvovali ili bili glavni nosioci razvoja igrača koji danas igraju Euroligu, jedan od njih prošle godine, naš Dženan Musa proglašen najboljim igračem, best five prva petorka Eurolige. Zašto ovo govorim, trener koji je učestvovao u njegovom razvoju prije par mjeseci prestao je da radi trenerski posao. Zato što sistem ne može da zaštiti još uvijek kažem, iako postoje zaista jako važni noviteti i nadamo se da ce se desiti po tom pitanju onako važno ali imamo takve primjere. Moramo se zapitati ako neko ko zna posao ne možemo ga zadržati u košarci ili u sportu onda se pitamo zašto u tom dijelu imamo problema pa je sve teže zadržati vrhunske tenere. Po mom subjektivnom mišljenju, prije svega struka pa finansije”, kazao je Nedim

Opširnije na ovu temu možete pogledati u nastavku teksta.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima