back to top

Malu Merjem vrtić u Srbiji odbio da primi jer ima cerebralnu paralizu: “Već smo istjerali dijete sa autizmom”

malu merjem vrtić u srbiji odbio da primi jer ima cerebralnu paralizu: “već smo istjerali dijete sa autizmom”

Sa samo četrnaest mjeseci Merjem Nikšić iz Novog Pazara dijagnostikovana je cerebralna paraliza i od tada se njena porodica bori da svojoj kćerki osigura sve što joj je neophodno. Danas Merjem ima pet godina i kada su se njeni roditelji opredijelili za jedan privatan vrtić koji bi djevojčici pomogao u razvoju, naišli su na prepreku, neprijatnog direktora koji je izričito odbio njihov zahtjev.

Roditelji male Merjem odlučili su da djevojčicu upišu u jedan privatan vrtić, kako bi se njihovo dijete razvijalo i bilo okruženo vršnjacima, a to bi i pomoglo u samoj socijalizaciji, međutim direktor vrtića je odbio njihov zahtjev, rekavši da su već imali sličan slučaj kada su dijete sa autizmom izbacili jer nije bilo moguće da se uklopi, ali i da se većina roditelja buni, na šta su Merjemini roditelji ostali zatečeni i nijemi.

Ovu priču potvrdila je za portal Telegraf.rs, majka djevojčice Amina Nikšić.

“To smo doživjeli, zaista je to bio veliki šok, pa mogu reći šamar. Kada sam saznala, u tom trenutku nisam imala nikakvu reakciju, nisam mogla da vjerujem šta me je snašlo. Riječi direktora su bile užasne. Muž i ja smo se doslovno slomili, ali me je on hrabrio riječima “polako, siguran sam da će je primiti neko drugi”, međutim meni to nije bilo dovoljno, mislila sam da će nam svi zatvoriti vrata”, istakla je majka Amina.

Riječi koje slamaju srce su zagarantovano direktorove, način na koji su dočekani nije bio prijatan, a roditelji su imali najbolje namjere za svoje dijete, čak su je i poveli sa sobom da pokažu da se ponaša kao i svako dijete. Drugi roditelji su ostali u čudu, da takve situacije uopće postoje.

“Mi smo je i poveli da je oni vide, da vide da nije agresivna, da vide da nikad ne vrišti bez razloga, ona se ponaša kao i svako normalno dijete. Rasprave oko igračke će podnijeti kao i svi drugi, spremna je da se izbori za svoju igračku, što apsolutno rade i druga djeca. Direktor je rekao kako će morati da vidim sa svojim kolektivom, ali i da su oni već imali dijete sa autizmom koje smo istjerali i da se dosta roditelja buni. Poslije ovih riječi, ja sam se sledila, pogledala u muža i zamislila majku čije dijete su primili nekoliko mjeseci i poslije toga istjerali. Pričala sam i sa roditeljima, o cjelokupnoj situaciji, kakav je njihov stav, ali su svi bili izričiti u tome da im dijete ne bi smetalo”, istakla je ona.

Izgovor direktora za njih nije bio logičan i pored toga što su mu nagovijestili da djevojčica ne bi bila sama, da ona ima pratnju i da su obaveze oko nje minimalne.

“Njegovi izgovori su bili razni, rekao je da bi ona smetala djeci, da ne bi mogla da prati program koji je predviđen za njih i da nije moguće da prihvate Merjem, ali i pored saznanja da djevojčica ne bi bila sama. Merjem ima pratioca, potreban je prostor i deca, okruženje gdje će pogodno uticati na njenu socijalizaciju. Mi nismo ništa očekivali, ni da je neko hrani, ma apsolutno ništa jer ima djevojku koja će biti sa njom, ali nije bilo prostora za dalji razgovor”, rekla je majka.

Amina se osvrnula i na bolest njene kćerke, gdje nam je istakla da je Merjem rođena potpuno zdrava sa ocjenom čak 9 na porođaju, međutim nepažnjom ljekara došlo je do toga da dvije bakterije inficiraju pupak, ali i da tom prilikom je već bilo kasno da se spriječi sepsa.

“Došlo je do sepse, sepsa je otišla na mozak i oštetila do tada apsolutno zdravo dijete. Ja ne želim da osuđujem i da se miješam u njihovu stručnost, međutim da je došlo do nemarnosti, došlo je. Moja kćerka je rođena potpuno zdrava, ali poslije porođaja se inficirao pupak jer su je napale čak dvije bakterije i onda je nastalo stanje sepse. Ljekari su nam poslije četrnaest mjeseci saopćili dijagnozu od koje smo najviše strijepili, a to je cerebralna paraliza. Od tog dana sve se promijenilo, moja majka je učiteljica djece sa cerebralnom paralizom i drugim smetnjama u razvoju, pa mi takve stvari nisu bile strane, ali opet ni malo nije lako kada shvatite da je i vaše dijete jedno od njih. Pored svega nastali su i problemi finansija”, napominje sagovornica.

U Velikoj Britaniji u jednom istraživačkom centru za Merjem se trenutno rade lijekovi. Urađena su tri lijeka, sva tri koštaju po 13850 eura.”Moje dijete je na kraju našlo dobre ljude koji su je prihvatili. Koji je vole. Državni vrtić je objeručke prihvatio moje dijete. Nadam se da će nadležne službe provjeriti vrtić koji nas je odbio, jer on radi bez akreditacije”, završava razgovor majka Amna.

Odgovor i reakcija vrtića
Naša redakcija kontaktirala je privatni vrtić koji nije želio da upiše petogodišnju Merjem kod njih. Iako smo se samo predstavili i nismo odmah naveli povod zbog kog zovemo, žena koja se javila odmah nam je odbrusila:

– Nećemo se oglašavati, nećete dobiti odgovor.

Pitali smo je da li zna da zovemo u vezi sa slučajem Merjem Nikšić, a ona je jednako oštro odgovorila:

– Znam. Nećemo se oglašavati, tu smo stavili tačku.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima