Međunarodna studija pokazala: Bezdimne alternative ne potiču pušenje

Nema dokaza da bezdimne alternative potiču pušenje, zaključak je međunarodne studije koju je vodio Univerzitet Queen Mary u Londonu o tome da li pristup bezdimnim alternativama promoviše pušenje u populaciji. Kako se navodi, zapravo postoje dokazi koji ukazuju na to da bezdimne alternative potencijalno ubrzavaju proces smanjenja stope pušenja.

Godinama se javnost spori oko ideje da bi bezdimne alternative mogle potaknuti pojedince da počnu pušiti. Međutim, sveobuhvatna analiza, koja je obuhvatila više zemalja i regija, ozbiljno je uzdrmala ovaj mit. Profesor Peter Hajek, direktor Jedinice za istraživanje zdravlja i načina života na Univerzitetu Queen Mary u Londonu, istakao je kako rezultati međunarodne studije umanjuju zabrinutost da „pristup e-cigaretama i drugim alternativnim proizvodima za isporuku nikotina promoviše pušenje“.

Značajne implikacije za zakonodavce

Rezultati studije nose značajne implikacije i za zakonodavce, posebno u kontekstu predstojeće 10. Konferencije stranaka Okvirne konvencije SZO-a o kontroli duhana (COP10), koja se održava u periodu od 20. do 25. novembra 2023. godine.

Kako bi bolje razumjeli uticaj regulacije, studija je uporedila zemlje s različitim regulacijama bezdimnih proizvoda. Uporedila je UK i SAD, gdje su elektronske cigarete dostupne, sa Australijom, gdje je zabranjena prodaja e-cigareta koje sadrže nikotin. Rezultati su otkrili da je pad broja pušača u Australiji sporiji nego u Velikoj Britaniji, što ukazuje na potencijalnu vezu između regulative i stope pušenja. UK billježi i brži pad u prodaji cigareta u odnosu na Australiju.

Također, studija je ispitivala interakcije između pušenja i bezdimnih alternativa u zemljama poput Švedske, gde su oralne nikotinske kesice popularne, i Japana i Južne Koreje, gdje se koriste proizvodi koji zagrijavaju duhan. Ustanovljeno je da je porast prodaje proizvoda koji zagrijava duvan u Japanu pratio značajan pad prodaje tradicionalnih cigareta.

Koautor studije, profesor Lion Shahab, suvoditelj Grupe za istraživanje duhana i alkohola na Univerzitetu Koledž u Londonu (UCL), rekao je: “Ova sveobuhvatna analiza pruža olakšanje zemljama koje su usvojile progresivniji stav prema bezdimnim alternativama i nisu vidjele negativan uticaj na stopu pušenja. Ako išta, rezultati sugerišu da su zamijenile štetne tradicionalne cigarete u tim zemljama. Međutim, kako se radi o oblasti koja se dinamično razvija, s novim tehnologijama koje ulaze na tržište svake godine, važno je nastaviti pratiti državne podatke.”

Potreba za daljnjim istraživanjem

Iako su ovi nalazi obećavajući, istraživači ističu potrebu za sveobuhvatnijim i produženim istraživanjima kako bi potvrdili dugoročne efekte bezdimnih alternativa. Kako je profesor Brian Ferguson, direktor programa za istraživanje javnog zdravlja (NIHR), rekao: “Početni nalazi iz ove studije su vrijedni, ali i dalje se ne mogu izvući čvrsti zaključci. Potrebna su daljnja istraživanja u ovoj oblasti kako bi se bolje razumjeli uticaji koje alternativni proizvodi za isporuku nikotina mogu imati na stopu pušenja”, objašnjava Ferguson.

 

 

Žene.ba

Međunarodna studija pokazala: Bezdimne alternative ne potiču pušenje Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima