back to top

Mostarska predstava za djecu “Bilo jednom jedno jaje” u ponedjeljak u Zeničkom pozorištu

U okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u ponedjak, 29. aprila u 11 sati će biti upriličena izvedba lutkarske predstave „Bilo jednom jedno jaje“ prema tekstu Saše Eržena, u režiji Silvana Omerzua i u produkciji Pozorišta mladih Mostar.

Prema riječima reditelja Silvana Omerzua: „Predstava ‘Bilo jednom jedno jaje’ oživljava životinjske likove Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda. Ovdje životinje imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama. Zec pronalazi jaje usred šume. Šumske životinje se pitaju odakle ono dolazi, čije je i šta da rade s njim. Personificirane životinje vode ovu priču i dovode je do iznenađujućeg kraja. Susrećemo se sa karakterističnim ljudskim osobinama, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti. Djeca kroz ovu predstavu uče o svim ovim osobinama ličnosti i nastavit će o njima učiti kroz međuljudske odnose. Predstava ‘Bilo jednom jedno jaje’ izvodi se na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama vođenim otpozada. To je jednostavnija verzija tradicionalnih japanskih bunraku lutaka.“

U predstavi igraju: Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović. Kreaciju lutaka i scenografiju potpisuje Silvan Omerzu, a izradu kostima Mojca Bernjak. Za muziku je bio zadužen Vasko Atanovski.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima