back to top

Na ovaj dan, prvi put zavijorila se zastava Republike BiH u UN-u

Na današnji dan prije 32 godine, tačnije 22. maja 1992. godine, Republika Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene nacije (UN).

Ovo je obavljeno nakon usvajanja Rezolucije 755 – o prijemu BiH u UN, koja je donesena 20. maja 1992. godine.

Nezavisnost i agresija

Republika BiH je postala članica UN nakon što je proglasila nezavisnost i bila priznata od međunarodne zajednice u aprilu 1992. godine. Dana 6. aprila iste godine, BiH su priznale zemlje tadašnje Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije, dok su Sjedinjene Američke Države priznanje uputile dan kasnije.

Međutim, unatoč članstvu u UN, na Bosnu i Hercegovinu je nastavljena brutalna agresija koja je započela na dan njezinog međunarodnog priznanja, 6. aprila. Iako su patnje stanovništva zabilježene mjesecima ranije širom zemlje, agresija je trajala do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, 14. novembra 1995. godine.

Tokom svečanog prijema BiH u članstvo UN na 47. zasjedanju Generalne skupštine, ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić je održao govor u kojem je istakao da je na ovaj način BiH postala “slobodna od opresije, ali ne i agresije”.

Upozorio je da je počeo genocid u Bosni i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da aktivira Poglavlje 7. Povelje Ujedinjenih nacija, koje omogućuje međunarodnu vojnu intervenciju radi očuvanja regionalnog mira i stabilnosti.

Nakon Silajdžićevog govora, delegati Generalne skupštine su burno aplaudirali, ali UN, uglavnom, nije adekvatno odgovorio na vapaje iz BiH.

 

Zakulisni pokušaji i zastava RBiH

Prvi ambasador BiH pri UN-u bio je Muhamed Šaćirbegović. Kasnije je svjedočio da je situacija bila neizvjesna sve do samog trenutka prijema, ali u maju 1992. godine postalo je jasno da su postojali zakulisni pokušaji da se ospori status Bosne i Hercegovine kao ravnopravne članice, kao i napore da se prikriju ili umanje agresija i zločini u BiH.

Za ceremoniju prijema bila je potrebna nova zastava Republike Bosne i Hercegovine, sa grbom sa ljiljanima koji je postao zvanični grb zemlje 4. maja 1992. godine. Dizajnirao ga je Zvonimir Bebek koristeći materijale iz vremena kralja Tvrtka koji su bili pohranjeni u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Nije postojao način da se zastava BiH pošalje u New York, pa je Muhamed Šaćirbegović stupio u kontakt s grupom žena iz malobrojne bh. dijaspore u New Yorku. Dika Lemeš, porijeklom iz Krajine, sašila je zastavu za Republiku Bosnu i Hercegovinu za samo jedan dan.

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija zavijorila se zastava Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, što je bio svečani čin prijema BiH kao ravnopravne članice UN-a.

U galeriji slika možete pogledati nacrte – kako je nastajao grb Republike Bosne i Hercegovine.

(24sata.info)

Izvor: ( 24sata.info / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima