back to top

NAJLJEPŠI MAJSKI CVIJET IMA MOĆNU SIMBOLIKU

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta biljka, koja se najčešće gaji zbog svojih dekorativnih cvjetova.

I ono što ne najljepše za sve uzgajivače je to što ne mora da se presađuje svakog proljeća već može da cvjeta godinama, bez pauze. Poznat je i po latinskom nazivu Paeonia. Ime je dobio po grčkom Bogu Peonu koji je izliječio Plutona ovom biljkom. Zevs je morao da preobrazi učenika u prekrasan cvijet kad je pokazao da ovaj više obećava od učitelja.

Među prvim narodima na svijetu koji su prepoznali njegovu ljepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje zaslužno je za odnjegovani prvi kultivisani božur. Inače je cvijeće koje uspijeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Otporan je na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište se mora dobro pripremiti pre sadnje dodavanjem organskih i mineralnih đubriva.

Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gdje se odstranjuju svi cvjetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cvijeta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvjetova po biljci.

Značenje ovog cvijeća je višestruko, a predstavlja sljedeće vrijednosti:

najljepši majski cvijet ima moćnu simboliku
NAJLJEPŠI MAJSKI CVIJET IMA MOĆNU SIMBOLIKU

– Čast, pogotovo za ljude koji donose čast cijeloj svojoj porodici kroz uspjeh i bogatstvo

– Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca

– Kada mlada bira cvijeće za svoj buket, savjetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju sretan brak i sklad bračnog para

– Ljepotu u svim oblicima

– Negdje ga ipak smatraju nesretnim i cvijećem koji simbolizuje sramotu i sram

Značenje boja

Značenje koje cvijet ima se malo mijenja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje mijenjaju ono što božur znači, a to su:

Ružičasta – najromantičnija boja božura, idealna za vjenčane bukete i uređenje stol

Bijela ili svijetlo ružičasta – prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti

Jarko crvena – ova boja se najviše cijeni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

NAJLJEPŠI MAJSKI CVIJET IMA MOĆNU SIMBOLIKU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima