back to top

Napravite mali urbani vrt na svom balkonu

Iako smo po temperaturama više u ljetu, proljeće je u punoj snazi. Vrući i topli dani tu su da nas imame na naše terase i balkone, kojima je, sigurni smo, potreban, proljetni makeover. Osim što ćemo ih pretvarati u prave male oaze za opuštanje, vrlo lako mogu postati izvor domaćeg voća, povrća i začina. Trgovine su prepune opreme za vrtlarenje, sjemenom i svime potrebnim kako bi već mogli krenuti sa svojim omiljenim hobijem. Uzgajanje povrća na balkonu nije pretjerano zahtjevno kako se na prvu čini. Nije vam potrebno ni puno prostora kako bi već do ljeta mogli uživati u hrani koju ste sami uzgojili.

Uzgajanje povrća na balkonu

Većina nas u svojim domovima uzgaja kućne biljke, ali možda je ovo idealna prilika da se okušate u nečem novom. Urbani vrtovi u gradskim sredinama posljednjih godina sve su popularniji. Potrebno vam je par korisnih savjeta, zemlja, dobro sjeme i jako puno strpljenja. Tko zna, možda pronađete novi hobi. Ovo je i idealna prilika da u aktivnost uključite sve ukućane. Od najmlađih do najstarijih koji sigurno mogu pomoći sa savjetima.

Rajčice, tikvice, salate i mnoge druge biljke jednostavne su za uzgoj

Mnogo biljaka će uspjeti u teglama i na malim balkonima. Rajčice svih vrsta, patlidžani, tikvice, papričice, rotkvice, blitva, salata, svakako su neke od najzahvalnijih biljaka za početnike. Osim što ćete nakon pravilne brige imati što staviti na stol, neke biljke će uspješno odbijati nepoželjne kukce od vašeg balkona. Idealno bi bilo da je balkon okrenut na jug, ali povrće će dobro uspijevati na svakoj strani. Bilo bi dobro da na balkonu ili prozoru imate barem šest sati sunca dnevno. Možete kupiti već gotove biljčice (u vrtnim centrima) ili sjeme (kojeg ima i u drogerijama). Mrkvice, rotkvice, tikvice i rajčice poželjno je staviti u veće posude kako bi biljke pustile korijenje. Mogu biti drvene kištre, čvrste pvc vreće (salata dobro uspijeva u IKEA plavim vrećama), kante od boje i balkonske vaze.

Vertikalni vrt

Ako imate mali balkon i nemate dovoljno prostora da na pod smjestite sve tegle u kojima ste planirali saditi, pokušajte s vertikalnim vrtom. Vertikalni vrt možete napraviti pomoću starih paleta, a zauzet će vam samo jedan zid. Naravno, izgledat će odlično.

Začinsko bilje na balkonu ili prozorskoj dasci

Bosiljak, kadulja, lavanda, majčina dušica, peršin, origano, ružmarin i menta vole sunce. Pazite samo kada ih sadite da u jednu vazu ili teglu ne posadite više od dva začina. Biljke će tako imati više mjesta, a vi ćete ih gledati kako rastu.

Postupak sadnje

napravite mali urbani vrt na svom balkonu

U vazu, vreću ili teglu na dno stavite nekoliko kamenčića (šljunka) zbog drenaže i na to možete staviti mješavinu zemlje. Mješavinu možete napraviti sami, ali i možete ju kupiti u bilo kojem vrtnom centru. Ima ih i u nekim običnim dućanima te poljoprivrednim ljekarnama. Na vrh zemlje stavite sjeme, pokrijte zemljom i malo pošpricajte vodom. Ako presađujete sadnicu, nju stavite na pripremljenu zemlju, učvrstite oko korijena dodatnom zemljom i zalijte. Zalijevajte svoj biljčice navečer ili rano ujutro dok nema jakog sunca. Dobar stari trik s guranjem prsta u zemlju uvijek pali: ako je vlažno, biljka ima dovoljno vode, ako je suho zalijte ju. Idealno bi bilo sakupljati kišnicu, ali možete ih zalijevati i običnom ustajalom vodom.

Plodove redovito berite

napravite mali urbani vrt na svom balkonu

Ako plodove redovito berete, oni će rasti još bolje. Rajčicama i krastavcima poželjno je staviti štap kako bi se mogle penjati, kada biljka krene rasti. Salatama, radiču i blitvi režite vanjske listove i one će rasti još bolje. Isto napravite i sa začinima. Među najzahvalnijima su tikvice, primjerice vrsta zucchini, koje će vam ako ih pravilno uzgajate svaki tjedan biti dio ručka.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Objava Napravite mali urbani vrt na svom balkonu prvi put se pojavila na Journal.hr.


www.journal.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima