back to top

NIJE TRAJAO NI DAN: UNIŠTEN PLAKAT U ZAGREBU POSTAVLJEN U ZNAK SJEĆANJA NA RATNE ZLOČINE U AHMIĆIMA

nije trajao ni dan: uništen plakat u zagrebu postavljen u znak sjećanja na ratne zločine u ahmićima

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska postavila je ovaj plakat, te su se uz priložene fotografije, oglasili o ovome.

  • U samo nekoliko sati, u Ahmićima su 16. travnja 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti i praktično sravnile selo sa zemljom. Većina ubijenih bile su starije osobe, žene i djeca, a najmlađa žrtva je bila stara tek nekoliko mjeseci. Presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) dokazale su odgovornost političkog i vojnog vrha Republike Hrvatske za ovaj zločin, iako se uloga Republike Hrvatske u godinama nakon na sve načine nastojala prikriti ili relativizirati. I danas se taj zločin vrlo rijetko spominje u javnom prostoru, a trenutačni politički i vojni vrh Republike Hrvatske nije spreman preuzeti odgovornost i prestati s praksom negiranja ratnih zločina počinjenih u ime građana Hrvatske. Kako bi na ovaj zločin podsjetili trenutni državni vrh, ovaj plakat je postavljen u Zagrebu.

Plakatom smo, ususret 31. obljetnici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetile na zločine u Ahmićima i poručile da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i tražimo da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i ispriča se za svoje zločine. Uništavanje ovog plakata još je jedan primjer pokušaja brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha hrvatskih vojnih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini. U ljeto 2023. dijalog o zločinu u Ahmićima u javnom prostoru ponovno je započeo nakon što je osuđeni ratni zločinac s odlikovanjima RH za zasluge u ratu Dario Kordić izjavio: “Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila.” Podsjećamo, MKSJ je Darija Kordića osudio po zapovjednoj odgovornosti na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratne zločine počinjene u središnjoj Bosni tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata, pa tako i za masakr u Ahmićima. On je “kao odgovoran regionalni političar, planirao i poticao zločine koji su se 16. travnja 1993. dogodili u Ahmićima i susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci” a koji su bili usmjereni “na etničko čišćenje tog područja (…)” (Žalbeno vijeće MKSJ u slučaju Kordić & Čerkez, IT-95-14/2). Podsjećamo, MKSJ je u nizu predmeta utvrdio počinjenje zločina od strane HVO-a i hrvatskih snaga u BiH, a u predmetu Prlić i drugi je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata kojeg je vodila hrvatska ratna vlast na čelu s Franjom Tuđmanom – navodi se u saopćenju.

Kako kažu, „Kordićevu prošlogodišnju izjavu amandmanom je osudio i Europski parlament. No, podsjetimo kako su zastupnici HDZ-a u EP-u glasali protiv tog amandmana te se time odbili ograditi od Kordićevih izjava. Osim toga, Kordiću odlikovanja nisu oduzeta“.

  • To pokazuje da politički vrh Republike Hrvatske ne vidi počinjenje ratnih zločina i izostanak kajanja kao postupanje “protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj”, što je zakonski temelj za oduzimanje odlikovanja.  S obzirom na predstojeće izbore u Republici Hrvatskoj, ovom prilikom upućujemo pitanje svim kandidatima i političkim strankama:

Kako ćete, kao demokratski izabrani predstavnici hrvatskih građana, spriječiti relativizaciju zločina i učiniti da se Republika Hrvatska odgovorno suočava s ratnom prošlošću i njenim nasljeđem? – pitaju iz Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska.

(I.S.)

The post NIJE TRAJAO NI DAN: UNIŠTEN PLAKAT U ZAGREBU POSTAVLJEN U ZNAK SJEĆANJA NA RATNE ZLOČINE U AHMIĆIMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima