back to top

Objavljen vizuelni identitet velikog međunarodnog projekta

“Sexual Theatre – Feminističko čitanje klasika”

Nakon uspješnih radionica koje su održane tokom marta u Bosanskom narodnom pozorištu, a na kojima su u okviru projekta „Sexual theatre – Feminističko čitanje klasika“, čiji je nositelj Bosansko narodno pozorište Zenica, bili ugošćeni partneri projekta iz Portugala, Crne Gore i Francuske, projekat je dobio vizualni identitet koji će koristiti do kraja projekta.

Nakon prvih radionica na kojima su se kolegice iz partnerskih ustanova iz navedenih država imale priliku da se upoznaju sa projektom i sa drugim kolegicama iz partnerskih pozorišnih ustanova, nastavak rada na projektu se očekuje početkom jula u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Ovo je prvi projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija. Projekat je započeo u januaru 2024. godine i završit će u decembru 2025. godine, a partneri projekta su: Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske. Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova četiri nova dramska teksta, četiri nove međunarodne koprodukcije predstave, i četiri nova pozorišna festivala. Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve novonastale dramske tekstove kao i metodologiju nastanka istih.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima