back to top

Objavljena selekcija XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024.

Povodom zvanične objave selekcije XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: pozorišni umjetnik, doktor nauka iz oblasti umjetnosti Hazim Begagić, selektor ovogodišnjeg XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i voditeljica Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Merima Handanović.

Selektor Hazim Begagić je imao priliku da pogleda dvanaest prijavljenih predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Češke. Predstave koje su ušle u selekciju Festivala su premijerno izvedene u periodu od 15. marta 2023. godine do 30. marta 2024. godine.

Prema riječima selektora, u Takmičarski program XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. je ušlo šest predstava: „Mali ratovi i kabine Zare“ prema tekstu Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana i u korpodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Sterijinog pozorja Novi Sad, „Režim iscjeljenja“ prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva, i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, „Jedan je Muhamed Ali“ prema tekstu Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, „Sanjao sam da sam se probudio“ prema tekstu Željka Hubača, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, „Tri prikazivanja Boga“ prema tekstu i u režiji Aleša Kurta i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla i „Stotinu malih smrti“ prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u režiji Jovane Tomić i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra – SARTR. Kako je istakao selektor Begagić, važno je napomenuti da je ovogodišnja selekcija u znaku praizvedbi tekstova bosanskohercegovačkih autora i autorica, te da je čak pet predstava nastalo prema dramskim tekstovima, a jedna predstava je nastala prema proznom djelu bh. autora Semezdina Mehmedinovića. Također, selektor Begagić je predložio Organizacionom odboru i Direkciji Festivala slogan: Sjaj i bijeda našeg nesavršenstva.

Prema riječima voditeljice Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Merima Handanović i ove godine će biti upriličena festivalska premijera. Ove godine će to biti praizvedba predstave „Kiselina“ prema tekstu Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Internacionalnim teatarskim festivalom – MESS.

Ovogodišnji XXIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. će biti održan od 23. do 30. maja.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima