back to top

Objavljeni javni pozivi za programe obrazovanja i nauke u FBiH – Poslovni Časopis

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković izjavila je danas da je ovogodišnji budžet Ministarstva povećan za 33 posto, što je veliki iskorak i uspjeh u odnosu na prethodne godine. Programi iz oblasti obrazovanja i nauke već su osmišljeni, a javni pozivi će biti raspisani već krajem maja, kako je predstavljeno na pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH.

“Po prvi put je učenicima omogućeno da apliciraju sa svojim projektima. Kroz razne programe, izdvojili smo nekoliko miliona KM za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama. Prepoznali smo marginizovane grupe, manjine, učenike u dijaspori, te ćemo poticati medijsku pismenost, funkcionalna znanja, zdrave životne stilove, učenje više stranih jezika, borbu protiv ovisnosti, ekologiju, obrazovanje odraslih, posebno nezaposlenih žena radi njihove integracije u društvo”, kazala je ministrica Duraković.

U naučnom i visokom obrazovanju postignut je značajan napredak, a sredstva za istraživačke projekte univerziteta su povećana.

“Omogućili smo stipendije za mlade naučnike koji se žele usavršavati u inostranstvu, te planiramo podržati rad nekoliko novih istraživačkih centara i različite projekte u svih deset kantona”, istakla je Duraković.

Ističe da ova ulaganja imaju za cilj učiniti obrazovanje pristupačnim i kvalitetnim za sve, te ulagati u budućnost mladih bez obzira na njihovo porijeklo ili socijalni status.

“Javni pozivi će biti raspisani do kraja maja, te pozivam sve zainteresovane strane da prijave projekte i naučno istraživačke radove i publikacije, a sve informacije mogu dobiti putem zvanične web stranice Ministarstva”, dodala je Duraković.

Pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić istakla je da će u maju biti otvoreni javni pozivi odnosno konkursi za programe u sektoru predškolskog, školskog i srednjeg obrazovanja.

Svi programi su usaglašeni sa Strategijom razvoja Federacije BiH za period 2021.-2027. godina, sa fokusom na prosperitetan i inkluzivan razvoj.

Veliki naglasak bit će stavljen na žene radi lakše integracije na tržište rada i na učenje stranih jezika u cilju jačanja višejezičnosti.

“Javni pozivi će biti raspisani za projekte poboljšanja inkluzivnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, sa budžetom od 200.000 KM. Također, podržat ćemo odgojno-obrazovne aktivnosti u bh. dijaspori, te će biti objavljen konkurs za projekte uklanjanja predrasuda mladih prema LGBTQ populaciji, namijenjen nevladinim organizacijama sa sjedištem u Federaciji”, kazala je Bandić.

Bit će implementiran i program za podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije nasilja i unapređenja medijske pismenosti u obrazovnim ustanovama.

Projekti učenika koji se fokusiraju na razvoj tolerancije, empatije, vršnjačke podrške, nenasilnih obrazaca ponašanja, sa maksimalnom vrijednošću do 5.000 KM, bit će podržani od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u svrhu sprečavanja nasilja u obrazovnim ustanovama.

Ministarstvo će također podržati takmičenja i manifestacije u oblasti obrazovanja, kao i program za uvezivanje radnog staža prosvjetnih radnika koji su radili u eksteritorijalnim školama tokom i nakon rata u BiH.

Najbolji učenici u svih deset kantona bit će nagrađeni.

Savjetnik ministrice za visoko obrazovanje Seid Masnica istakao je da će se kroz program “Osnovni studentski standard“ povećati subvencije za smještaj i ishranu studenata koji koriste studentske centre i domove u Federaciji, s obzirom na poskupljenje hrane i smještaja.

“Za finansiranje studentskog standarda Ministarstvo će kroz ovaj program izdvojiti 1.185.000 KM, što je povećanje od 195.000 KM u odnosu na prošlu godinu. Cilj programa je implementacija Protokola o subvencioniranju smještaja i ishrane u studentskim centrima i domovima u FBiH za studente iz manje razvijenih kantona (Posavski, Bosansko-podrinjski, Kanton 10) i iz Republike Srpske”, kazao je Masnica.

U ovoj godini Ministarstvo će lansirati program podrške školovanju Roma, državljana BiH sa prebivalištem u FBiH, koji pohađaju visokoškolske ustanove u FBiH. Pored Roma, podržat će se i studenti sa invaliditetom.

Vjeruje da će Ministarstvo, kroz navedene programe, doprinijeti izgradnji boljeg društva – društva znanja, tolerancije i napretka, sa jednakim i pravednim prilikama za sve.

Stručna savjetnica u Sektoru za nauku i tehnologije Vahida Krekić istakla je da će se 500.000 KM koristiti za naučno-istraživačke projekte koji doprinose razvoju naučne misli.

Sredstva su također izdvojena za projekte digitalizacije, inovacija i umjetne inteligencije radi stvaranja digitalnog okruženja.

“Novost ovogodišnjeg programa je stvaranje ambijenta koji podstiče saradnju između privrede i akademske zajednice. Otvorit ćemo podršku projektima u kojima će privreda i istraživačka zajednica sarađivati. Za ove zajedničke projekte izdvojeno je pola miliona KM”, navela je Krekić.

Zainteresovani će moći aplicirati za organizaciju domaćih i međunarodnih naučnih skupova, kao i za odbranu doktorskih disertacija.

“U promociji nauke i rezultata rada, imamo programe kao što su naučne radionice i umjetnička istraživanja, kako bismo popularizovali nauku već od najranijeg uzrasta. Drugi program je usmjeren ka medijima, te očekujemo serijale iz oblasti nauke”, poručila je Krekić.

Objava Predstavljeni javni pozivi za programe obrazovanja i nauke u FBiH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Izvor: ( business-magazine.ba / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima