back to top

O'Brien na prijemu u Ambasadi BiH u SAD o zapanjujućoj odbrani i otporu BiH

Povodom 32. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovan je svečani prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu dana 29. februara 2024. godine.

Prijemu je prisustvovao veliki broj američkih zvaničnika, uključujući predstavnike Minstarstva vanjskih poslova SAD, Kongresa (Zastupničkog doma i Senata), Bijele kuće, američke savezne države Maryland s kojom Bosna i Hercegovina ove godine obilježava 20. godišnjicu državnog partnerstva, kao i bosanskohercegovačke dijaspore koji žive širom SAD. Od visokih zvanica posebno vrijedi istaći priustvo Jamesa O’Briena, pomoćnika državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove, Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, te Stanley Browna, glavnog zamjenika državnog sekretara SAD iz Biroa za političko-vojna pitanja.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/sad-bih-1-mart_1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/sad-bih-1-mart_2-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/sad-bih-1-mart_3-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/sad-bih-1-mart_4-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/sad-bih-1-mart_5-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/sad-bih-1-mart_6-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/sad-bih-1-mart_7-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i SAD, gostima se obratio NJ.E. Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine u SAD. Uz srdačne čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, svim Bosancima i Hercegovcima u SAD i svima onima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, ambasador je poželio dobrodošlicu svim prisutnim istakavši značaj tog datuma u našoj historiji.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ambasador Alkalaj je istakao da je većina Bosanaca i Hercegovaca glasala je za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo skoro dvije trećine, tačnije 64% građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,7%, time potvrđujući njenu multikulturalnu i multietničku historiju sa opredjeljenjem da svi građani treba da imaju jednaka prava. Zemlje članice Evropske zajednice priznale su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije, 7. aprila, i Sjedinjene Američke Države, Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina postala je 22. maja 1992. godine članica Ujedinjenih nacija.

Ambasador Alkalaj je posebno istakao ključnu ulogu koju su odigrale SAD u postizanju mira u Bosni i Hercegovini i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i u poslijeratnoj obnovi, humanitarnoj pomoći i ekonomskom razvoju ratom razrušene Bosne i Hercegovine. Apostrofirao je da “nijedna zemlja nije više pomogla Bosni i Hercegovini i da to nikada nećemo zaboraviti”.

Govoreći o trenutnoj situaciji u našoj zemlji, ambasador se osvrnuo na složenu političku dinamiku i socio-ekonomske izazove koji ometaju naš napredak ka jedinstvu i prosperitetu. Naglasio je da se Bosna i Hercegovina nalazi u ključnom trenutku i na historijskoj prekretnici te da nam je potrebna trajna podrška Amerike i naših saveznika kako bismo nastavili s neophodnim reformama i osigurali naš suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

Na kraju svog obraćanja ambasador Alkalaj je zahvalio sponzorima koji su pomogli da se Dan nezavisnosti naše zemlje dostojanstveno obilježi i poručio da je budućnost u miru i integracijama te da budućnost mora biti na strani svih onih koji vole svoju zemlju i žele da njihova djeca žive i napreduju u stabilnoj, slobodnoj i sigurnoj državi. “Jedinstvo u našoj različitosti danas će donijeti prosperitetnije sutra”, zaključio je ambasador u svom izlaganju.

U ime zemlje domaćina, obratio se pomoćnik državnog sekretara SAD James O’Brien, čije prisustvo je prepoznato kao snažan znak podrške i posvećenosti SAD Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju g. O’Brien je istakao da je Bosna i Hercegovina u vrijeme neposredno nakon proglašenja nezavisnosti bila izuzetan primjer za cijeli svijet kako je organizovala svoju samoodbranu i uspostavljala odnose, kao nova država, sa mnogim zemljama te sarađivala sa Ujednjenim nacijama. Bosna i Hercegovina je stala u odbranu nedužnih civila koji su svakodnevno bili izloženi zločinima, istakao je. Prisjetio se pregovora u Beču 1994. godine kada je nekoliko predstavnika iz Bosne i Hercegovine moralo da krišom izađe iz Sarajeva kroz tunel da bi došli na pregovore. Zapanjujući osjećaj otpora i posvećenost branilaca Bosne i Hercegovine predstavljali su inspiraciju za sve strance koji su sarađivali s njima. Govoreći o trenutnoj situaciji, g. O’Brien je naglasio snažnu podršku SAD aspiracijama građana Bosne i Hercegovine te da će SAD zajedno sa evropskim partnerima učiniti sve da Bosna i Hercegovina ne propusti prilike koje joj se pružaju. Stoga, treba da postoji istinska nada ove godine, u vrijeme dok se obilježava ova godišnjica nezavisnosti, iako smo svjesni da je težak posao pred svima ali će SAD stajati uz Bosnu i Hercegovinu i pomoći u tome, istakao je. Radićemo zajedno, kao što smo radili od 1992. godine, a naročito 1995. godine, zaključio je g. O’Brien.

Nakon zvaničnih obraćanja gosti su imali priliku počastititi se raznim delicijama i pićima iz Bosne i Hercegovine.

 

(24sata.info)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima