back to top

Okerić: Naredne sedmice početak procedure za izbor nove Vlade KS

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elvedin Okerić, najavio je da će 25. oktobra razmatrati prijedloge odluka o prihvatanju ostavke premijera i vlade tog kantona.

Nakon što Skupština prihvati te odluke, pojasnio je, već naredni dan mogu započeti proceduru zakazivanja nove sjednice Skupštine na kojoj će imenovati novu vladu.

– Nakon 25. oktobra očekujem od predsjednika klubova većine u Skupštini da dostavi ime mandatara Vlade. Dan nakon toga možemo očekivati da će većina u Skupštini imenovati mandatara – istakao je.

Okerić tvrdi da većina u KS nema ništa protiv da Nihad UK opet bude premijer, te da je njegova ostavka bila samo jedan od proceduralnih načina smjene Vlade.

– Mi smo samo iskoristili pravni osnov da podnošenjem ostavke premijera razriješimo ostale članove Vlade, tačnije one koji su izašli iz vlasti – Stranke za BiH – kazao je Okerić.

Smjena Vlade KS, istakao je, dešava se kako bi se smijenila dva ministra, i to komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića i finansija Emira Dedovića.

Pored toga, Okerić kaže da će koalicijski partneri iskoristiti mogućnost da eventualno promijene određene ministre u Vladi Kantona Sarajevo.

– Narod i pravda neće mijenjati svoje aktualne ministre. Naša stranka je izrazila želju da promijeni ministra nauke, visokog obrazovanja i mladih Pavla Krstića, a Socijaldemokratska partija BiH još uvijek nam nije dostavila odgovor da li će koristiti to pravo i koje bi ministre mijenjali – navodi Okerić.

Također, govorio je i o radu Skupštine Kantona Sarajevo, ocjenjujući da je to najaktivniji i najproduktivniji parlament u državi, koji je zasjedao skoro tri puta u mjesečnom prosjeku.

Iako vrlo zadovoljan radom Skupštine, Okerić kaže da Vlada Kantona Sarajevo nije imala potpunu podršku zastupnika, te da nisu podržali sve ono što je izvršna vlast uputila na razmatranje.

– Zbog toga smo bili primorani da razgovaramo o novoj većini u Skupštini – poručio je.

Okerić smatra da je skupštinska većina u posljednjih mjesec dana pokazala homogenost te potpuno opredjeljenje da rade što aktivnije i produktivnije.

– To govori sama činjenica da smo 77 tačaka koje su bila na dnevnom redu u Skupštini Kantona Sarajevo završili za četiri zasjedanja u oktobru – istakao je.

Okerić je također kazao da je Skupština u protekle dvije godine razmatrala veliki broj zakona, te u 2023. godini nema toliku potrebu za izmjenama i dopunama zakonskih propisa, već trenutno rade na implementaciji onoga što su usvojili ranije.

Očekuje da u 2024. godini Skupština razmatra prijedloge zakone o obrazovanju, sportu te niz drugih zakona koji su prošli javne rasprave i proceduru iz nacrta u prijedlog.

Okerić je komentirao i odnos s opozicijom u tom kantonu, smatrajući je dobrom u dijelu gdje djeluje kao kontrolor pozicije te kako se ne bi opustili. Tvrdi da imaju mnogo primjera kako opozicija u Skupštini usporava rad Vlade te da su primijetili da je SBiH prihvatila takvo ponašanje i da je sve vrijeme, kako je kazao, bila neiskren partner.

– U našu službu je pristigao dopis Ustavnog suda Federacije o pokretanju apelacije na Zakon o visokom obrazovanju. I tu se pokazao sav apsurd. Vlada KS je formirana 24. marta i tu većinu su činili SDP, NiP, NS i SBiH. A samo nakon dva mjeseca SBiH sa opozicijom SDA i DF pokreće apelaciju dok su još u vlasti. Mi smo taj dopis dobili tek u ovom mjesecu – naveo je Okerić te dodao da ima niz primjera i na ostalim nivoima vlasti, državnom i federalnom.

Također je istakao da su ministri iz SBiH imali mogućnost da podnesu ostavke, što bi uveliko olakšalo proceduru. 

– Međutim, imali smo stalne opstrukcije. I jednostavno, kao odgovorna većina u Skupštini Kantona Sarajevo, nismo mogli dozvoliti da neko misli da Trojka ne može odgovoriti izazovima u KS i da neće postići rezultate koje je obećala građanima – istakao je Okerić.

Podsjetio je da se nakon Općih izbora Trojka opredijelila na proširenje koalicionog kapaciteta, prvenstveno na FBiH, pa samim tim i u KS.

– Ali brzo nakon izbora SBiH je počela kršiti dogovore, prvo u FBiH, kada su zajedno s NES-om spriječiti formiranje vlasti. Od samog početka predstavnici SBiH u svojim istupima ispoljavali su neodlučnost i nesigurnost preuzimanja odgovornosti na nivou Federacije BiH – ustvrdio je Okerić.

Okerić je kazao da će Vlada i Skupština nastaviti raditi neprestano kako bi opravdali povjerenje građana i poboljšali kvalitetu života, demonstrirajući čvrstu predanost i transparentnost u donošenju odluka koje će oblikovati budućnost Kantona Sarajevo.

Uprkos izazovima i političkim turbulencijama, zaključio je, njihov fokus ostaje na unapređenju života svih građana.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima