back to top

Okončano prvo izdanje Sarajevske sigurnosne konferencije

Nakon svečanog otvorenja u nedjelju i dva dana intenzivnog programa, okončana je prva Sarajevska sigurnosna konferencija. Prethodnih dana ovdje su boravila neka od velikih imena iz svijeta politike, međunarodne sigurnosti i diplomatije. 

Na konferenciji je održano sedam tematskih diskusija o temama kao što su evropska sigurnost nakon početka rata u Ukrajini, transatlantska sigurnost i Balkan, EU i NATO kao ključni sigurnosni akteri, sekuritizacija korupcije, kibernetička sigurnost te kulturološki i religijski utjecaj na geopolitičke promjene na zapadnom Balkanu.

Raspravljano je uglavnom o zemljama zapadnog Balkana, posebno u kontekstu odnosa Rusije prema ovom regionu, koji je okarakteriziran kao štetan i destabilizirajući.

Osim dva gosta prve večeri, senatora Petera Welcha i Jeanne Shaheen, konferencija je ugostila i Azeema Ibrahima OBE, čijim obraćanjem je počeo program posljednjeg dana konferencije. Prof. Ibrahim je eminentni stručnjak koji je radio u kabinetima nekolicine vlada i svjetskih lidera, i surađivao na kreiranju njihovih politika, uključujući rad na vanjskopolitičkoj strategiji izborne kampanje aktualnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena. U obraćanju je naglasio da sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu zavrjeđuje da se oglase alarmi u svim glavnim gradovima ključnih aktera na međunarodnom planu.

Na konferenciji su sudjelovali i regionalni eksperti kao što su Una Hajdari, Igor Bandović, Zlatko Vujović, Sead Turčalo i mnogi drugi, okupljajući više od 200 gostiju iz cijelog svijeta te oko 40 govornika.

Iako je rat u Ukrajini potresao Evropu, većina učesnika konferencije usaglasila se da je ruski maligni utjecaj na sigurnosne prilike u Evropi dao naslutiti da će do takve eskalacije doći i da zbog toga moramo zajedničkim snagama djelovati protiv antidemokratskih, destabilizirajućih uticaja na zapadnom Balkanu. Mnogi učesnici istaknuli su da bez obzira na prepreke, zamor i postojeće nezadovoljstvo zbog progresa euroatlantskih integracija, Bosna i Hercegovina ali i druge zemlje regiona moraju njegovati prodemokratski pristup, orijentiran reformama i razvoju otpornosti na štetne politike spoljnih aktera.

U zaključnom obraćanju, dr. Hikmet Karčić naglasio je da ova konferencija predstavlja tek početak aktivnosti Inicijative za strateške analize te da je već sada smatraju uspješnom i da su u pripremi novi projekti, ali i da se već razgovara o izdanju Sarajevske sigurnosne konferencije za 2024. godinu.

Prva Sarajevska sigurnosna konferencija održana je uz podršku institucionalnih partnera Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, Instituta za mir Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, Cyber Security Excellence Centra, te Fondacije Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu, saopćeno je iz Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima