back to top

Omerović: Rezolucije mogu postati pravno obavezujuće temeljem općeg međunarodnog običajnog prava

Gost Sedmice iza nas bio je Enis Omerović, profesor Međunarodnog prava. Razgovarali smo o tome koji je značaj Rezolucije o Srebrenici, o čemu će se Ujedinjeni narodi izjašnjavati 2. maja, te o brojnim drugim temama koje su obilježile Sedmicu iza nas.

Sjeverna Makedonija će podržati Rezoluciju o Srebrenici i to je 17 država koja je odlučila podržati ovu rezoluciju. Razgovarali smo o značaju same Rezolucije.

-Veliki je značaj Rezolucije ovakve sadržine u međunarodnim odnosima između država savremene međunarodne zajednice, ali i za sve ono što se činilo u recentnoj prošlosti na prostorima Jugoslavije, posebno na području BiH u smislu agresije, međunarodnog oružanog sukoba, činjenja najtežih, najvećih planskih sistematskih međunarodnih zločina, poput zločina genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina. Ovo je podrška cijelog svijeta, većine u Međunarodnoj zajednici u smislu istine, u smislu suočavanja s prošlošću, u smislu borbe protiv retrogradnih fenomena koji sve više zahvataju ovaj region, posebno Bosnu i Hercegovinu, u smislu poricanja pravosnažnih, osuđujućih sudskih odluka i domaćih i međunarodnih sudskih tijela – i sudova i tribunala – kada je u pitanju presuđeni zločin genocida na području Bosne i Hercegovine – istakao je Omerović.

-Ujedinjene nacije su najjača, univerzalna, globalna međunarodna organizacija i one okupljaju najveći broj suverenih i neovisnih država na svijetu – 193 države su u njenom članstvu. S druge strane, rezolucije Opće skupštine UN-a “po difoltu” nisu pravno obavezujući akti ove svjetske međunarodne organizacije, poput onih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, no imaju veliki i moralni i politički značaj za razvoj budućih procesa, posebno u regionu – kazao je Enis Omerović.

Pojasnio je da rezolucija ima informativni, humanitarni, prosvjetiteljski i ideološki karakter.

Spomenuli smo i obrazovni sistem BiH, te probleme koji se kontinuirano pojavljuju kada je riječ o izučavanju genocida u Srebrenici kroz obrazovne sisteme. Koliko je moguća ta perspektiva u državi na koju se upravo odnosi rezolucija, budući da je spomenuto da Rezolucija nije pravno obavezujuća?

-Može postati pravno obavezujuća, temeljem općeg običajnog međunarodnog prava ukoliko većina država u Međunarodnoj zajednici kroz određeni vremenski period, nakon usvajanja Rezolucije (pod uvjetom da bude usvojena) od strane Opće skupštine, mora proteći određeni vremenski period da većina podrži ono što piše i stoji u Rezoluciji, da bi temeljem prakse većine država i temeljem njihove namjere da podržavaju, da rade prema načelima koja jesu utvrđena u Rezoluciji. Vremenom mnoge rezolucije Opće skupštine su postale pravno obavezujuće – istakao je Omerović.

Negiranje genocida i drugih međunarodnih zločina i presuđenih sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova je svakodnevni fenomen. To je jedan najstrašniji, jezivi, retrogradni fenomen kojem svakodnevno svjedočimo. Borba je višeslojna, kao što je negiranje višeslojno i uvijek je heterogeno. Tako je i borba protiv te pošasti slojevita. BiH se bori na više različitih načina. Bori se protiv negiranja. Pod negiranje spada i opravdavanje činjenja genocida, minimiziranje broja žrtava, trivijalizacija, ismijavanje zločina genocida, opravdavanje, glorifikacija počinitelja zločina genocida – sve su to podfenomeni koje jednim nazivom zovemo negiranje ili poricanje – kazao je Enis Omerović.

Poručio je da cijelo društvo mora osuditi poricanje tj. negiranje zločina i da moramo dosegnuti taj stepen koji još nemamo ni ovdje, ni u regionu.

Čitavu emisiju pogledajte na našem Youtube kanalu.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima