back to top

Ostao upamćen po filmu “Čavka”: Tragična sudbina slavnog dječaka bivše Juge

Marko Ratić rođen je 11. aprila 1975. godine, a prvu ulogu dobio je kada je imao samo osam godina, u filmu “Kraj rata” u kom je glumio rame uz rame sa Velimirom Batom Živojinovićem i Nedom Arnerić. Iako je bio klinac koji mnogo obećavao, Markova životna priča nije bila nimalo lako, a zbog teške bolesti napustio nas je prerano u 39. godini.

Nakon prvog filma nizale su se brojen uloge u ostvarenjima “Tajna Laze Lazarevića”, “Dogodilo se na današnji dan” u kom Marko Ratić igra dječaka Gregora, “Kriminalci”, “Čavka”, “Granica”, “Pod žrvnjem”, “Prvi put s ocem na jutrenje” i “Aleksa Šantić”. Ratić je važio za najpopularnijeg dečjeg glumca u SFRJ, a od njegovih honorara živela je cijela njegova porodica.

Međutim, iz glume se povukao već sa 15 godina, a o njegovom životu ne zna se mnogo. Poznato je da mu je život u veoma teškom periodu promijenio reditelj Dragan Kresoja koji je odlučio da mu da ulogu Vukole u filmu “Kraj rata”. Reditelj je za potrebe filma tražio po Hercegovini dječaka koji bi mogao na pravi način da iznese ulogu Vukole. Pošto ga nije pronašao u ovom kraju, vratio se u Beograd i u centru grada pronašao Marka, koji se tada sam šetao ulicama grada. Kresoja je odlučio je da ga pozove na kasting za film u kojem je glavnu ulogu tumačio Velimir Bata Živojinović.

Roditelji malog Marka bili su presrećni zbog toga što je njihov sin počeo da glumi, ali i da zarađuje, jer je to jedini prihod koji je tada njegova porodica imala. Kada je ušao u svijet filma, počeo je da napreduje, pa je četiri godine nakon ostvarenja “Kraj rata” dobio novu ulogu Čavke u istoimenom filmu Miloša Radivojevića. Poslije ovog uspjeha, porodicu je preselio u novu kuću gdje su mogli normalno da žive.

Važio je za jednog od omiljenih mladih glumaca i glumio je pretežno likove sa teškim sudbinama. Prekretnica u Markovom životu bila je 1990. godina, kada je Ratić riješio da napusti glumački poziv i nestao iz javnosti. U toku ratnih godina, nastavio je život u Beogradu. U septembru 2013. objavljeno je da je glumac Marko Ratić preminuo usljed teške i neizlječive bolesti u 39. godini života, a sahrani su prisutvovali samo njegovi najbliži. 

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima