back to top

OVA NAVIKA U ISHRANI MOŽE BITI ZNAK DEMENCIJE

Najčešća je kod osoba starijih od 65 godina i može dovesti do problema s pamćenjem, kao i do promjena ličnosti i ponašanja. Većina nas je svjesna nekih simptoma, a gubitak pamćenja i govora su među najčešćim znakovima.

Međutim, ono što je možda manje poznato jeste činjenica da stanje takođe može uzrokovati neke promjene u prehrambenim navikama.

Zato je ljekar opšte prakse, Johanes Ujs, zajedno s farmaceutom Abbasom Kananiem, upozorio na poseban znak upozorenja demencije koji je lako previdjeti.

Naime, povećana žudnja za slatkim može značiti da osoba potencijalno ima demenciju. U razgovoru za Daily Express, Kanani je otkrio da izmijenjeno čulo okusa može uticati na neke ljude s tim stanjem.

  • Najčešći znak je povećanje želje za slatkim poslasticama, kao što su kolači i čokolade. Ponavljano preferiranje slatke hrane, posebno mekše teksture poput sladoleda ili pudinga, obično je primamljivo jer je lakše za jelo ljudima koji mogu imati poteškoća sa žvakanjem ili gutanjem kako njihova demencija napreduje – objasnio je.

Tri namirnice koje smanjuju rizik od demencije

Kanani tvrdi da slatka hrana može postati privlačnija osobama s demencijom, jer ovo stanje može da promijeniti percepciju ukusa, što dovodi do sklonosti slađim namirnicama u odnosu na druge.

  • Poznati slatki ukusi i teksture takođe mogu da budu izvor utjehe. Pozitivna sjećanja i emocije povezane s određenim ukusima, čak i ako se osobe s ovim stanjem teško prisjećaju određenih događaja ili iskustava, mogu ih privući određenoj slatkoj hrani – dodao je.

Međutim, rekao je da nije samo sklonost slatkoj hrani ono što može da utiče na prehrambene navike kod pacijenata s demencijom.

  • Demencija zapravo može značajno uticati na vašu percepciju ukusa, kao i na vaše preferencije ukusa – objasnio je.

Naglašava da promjene u funkcionisanju mozga, uzrokovane demencijom, utiču na našu senzornu obradu, što se može manifestovati na različite načine.

  • Dok bi neki mogli da razviju sklonost prema slatkoj hrani, na primjer, drugi bi mogli da izgube interes za jelom, zaborave da jedu ili izgube sposobnost prepoznavanja kada su gladni ili žedni -upozorio je.

Ako je to nešto što naše voljene osobe doživljavaju, možda bismo trebali biti posebno oprezni pri planiranju njihovih obroka.

(H.N./Daily Express)

OVA NAVIKA U ISHRANI MOŽE BITI ZNAK DEMENCIJE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima