back to top

OVAJ SIMPTOM MOGAO BI UKAZIVATI NA NOVU VARIJANTU COVIDA

Nedavna pojava nove dominantne mutacije virusa COVID-19 mogla bi dovesti do ponovnog porasta slučajeva tijekom ljeta.

Iako je još prerano za predviđanja stručnjaka, povećane infekcije covidom mogle bi biti na pomolu jer nova varijanta, nazvana KP.2, preuzima ulogu najistaknutijeg soja, prema projekcijama CDC-a (Centri za kontrolu i prevenciju bolesti), piše The Healthy.

JN.1 bio je dominantan soj nekoliko mjeseci, brzo istisnuvši sve ostale sojeve zbog svoje prenosivosti. Iako je JN.1 bio visoko prenosiv, općenito je uzrokovao blažu bolest, s prethodnim infekcijama i cjepivima koja su sprječavala ozbiljne ishode u usporedbi s drugim sojevima.

Stručnjaci objašnjavaju da je KP.2 evoluirao iz JN.1 i nosi dvije mutacije proteina šiljaka koje bi mogle izazvati zabrinutost. Covid je poznat po svojim čestim mutacijama koje mu mogu pomoći da izbjegne imunitet i nastavi zaraziti ljude.

Trenutno, iako rano, istraživanje o KP.2 sugerira da će se na neki način ponašati slično JN.1. Činjenica da je postao poznat dodatno podupire da će biti visoko prenosiv, poput JN.1.

Preliminarna istraživanja sugeriraju da bi KP.2 mogao imati neku sposobnost izbjegavanja imuniteta koji često osiguravaju cjepiva i prethodne infekcije. Međutim, budući da je to mutacija JN.1, cjepiva dizajnirana za JN.1 će vjerojatno pružiti određenu razinu zaštite od njega. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) primjećuje u svom ažuriranju o poboljšanju budućih cjepiva da se KP.2 “brzo širi u više regija od travnja 2024.” Organizacija dodaje da “potencijalni utjecaj na javno zdravlje novonastalih (npr. KP.2) i budućih varijanti ostaje nepoznat.”

Simptomi koji mogu značiti novu infekciju covidom

Dok se ova nova varijanta proučava, ako se razbolite, iako ste prije imali COVID ili ste bili cijepljeni, pripazite na sljedeće simptome, prema CDC-u:

– Vrućica ili zimica

– Kašalj

– Kratkoća daha ili otežano disanje

– Umor

– Bolovi u mišićima ili tijelu

– Glavobolja

– Novi gubitak okusa ili mirisa

– Grlobolja

– Začepljenost ili curenje nosa

– Mučnina ili povraćanje

– Proljev

ovaj simptom mogao bi ukazivati na novu varijantu covida
OVAJ SIMPTOM MOGAO BI UKAZIVATI NA NOVU VARIJANTU COVIDA

Istraživanja dosljedno pokazuju da je najbolji način da spriječite novu infekciju covidom da ostanete u tijeku s cijepljenjem. Vaš status cijepljenja ovisi o vašoj dobi i prethodnim cijepljenjima.

Prema smjernicama CDC-a, osobe u dobi od pet do 64 godine trebale su primiti jednu dozu ažuriranog cjepiva, dok su osobe od 65 ili više trebale primiti dvije doze. Svatko s kompromitiranim imunološkim sustavom trebao bi se posavjetovati s liječnikom kako bi razgovarao o odgovarajućem cijepljenju.

Kao i uvijek, ključno je usredotočiti se na sprječavanje širenja novih infekcija, uključujući često pranje ruku i držanje podalje od drugih kada ste bolesni.

Iako smjernice CDC-a kažu da ljudi više nisu dužni izolirati se s covid infekcijom, trebali bi ostati kod kuće kada su bolesni i vratiti se normalnim aktivnostima tek kada se osjećaju bolje i nemaju temperaturu 24 sata.

OVAJ SIMPTOM MOGAO BI UKAZIVATI NA NOVU VARIJANTU COVIDA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima