back to top

OVIH 12 PROMJENA U TIJELU ČEKA VEĆINU TRUDNICA

Ali, s druge strane, u trudnoći se ženskom tijelu dogode neke neobične stvari na koje vas niko nije upozorio.

1. Mlijeko se može pojaviti i prije poroda

Poznato kao rana laktacija, ovo se može dogoditi tokom posljednjeg mjeseca ili sedmice trudnoće, i znak je da je tijelo stvarno spremno za dolazak djeteta.

2. Može vam se povećati broj stopala

Ovo se događa iz dva razloga: tijelo zadržava više vode tokom trudnoće, a maternica stvara pritisak na vene kako se širi, što znači da je smanjen protok krvi. Ali, neka vas to ne brine, većina žena se nakon poroda vrati svojoj uobičajenoj veličini cipela.

3. Vaša koža može promijeniti boju

Kod fenomena zvanog hiperpigmentacija, trudnice stvaraju više melanina nego inače, zbog čega se na koži mogu pojaviti tamne mrlje, obično na području čela i obraza. Ovo je samo još jedan od razloga zašto je važno nositi kremu sa zaštitnim faktorom, u bilo koje doba godine.

4. Gubite kontrolu nad mjehurom

Osim činjenice da stalno morate ići na WC, moguće je da vam se dogodi da kihnete ili zakašljete – i da vam malo pobjegne. Ništa čudno!

5. Desni vam češće krvare

Povećan protok krvi i hormonalne promjene mogu utjecati na oticanje desni, zbog čega su osjetljiviji i često krvare. Također, tokom trudnoće moguće je i češće krvarenje nosa.

6. ‘Dizanje želuca’

Svi imamo mišiće na samom vrhu želuca koji sprječavaju dizanje želučane kiseline. Nažalost, tokom trudnoće, zbog hormona, ti isti mišići se opuštaju zbog čega vam se stalno podriguje. Savjet: Nemojte jesti nekoliko sati prije spavanja i držite glavu na povišenom dok spavate.

7. Kosa vam postaje gušća

E, ovo je ugodno iznenađenje. Zahvaljujući svim hormonima u tijelu, kosa će vam biti najljepša tokom trudnoće. Ali nemojte se veseliti prerano, jer nakon što rodite, sve će nestati.

8. Neobična vertikalna linija preko trudničkog trbuha

Tri od četiri trudnice imaju tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha. Razlog su isključivo trudnički hormoni, a linija se jače nazire kod žena tamnije kože. No, nakon poroda linija gotovo u potpunosti izblijedi.

9. Vaša osjetila su jača 

Nismo sigurni da li je ovo dobro ili loše, ali tokom trudnoće istančava se njuh i okus. Sve će vam imati bolji i intenzivniji okus, ali ćete jednako tako i biti puno osjetljiviji na neugodne mirise.

10. Koža može jako svrbjeti 

U kasnijoj fazi trudnoće može se javljati nekontrolirani svrbež kože. Ovo se događa zbog kombinacije jako suhe kože (opet zbog hormona!) i zato što beba raste, pa vam se koža jako rasteže.

11. Glas vam se može promijeniti 

Kako se u tijelu mijenja razina estrogena i proestrogena, tako se vaše glasnice šire, zbog čega možete zvučati poput dječaka koji prolazi kroz pubertet.

12. Koža sjaji 

Istina je, stvarno postoji ‘trudnički sjaj’ i razlog tome je povećan protok krvi. Bez obzira na sve vaše mučnine i krvarenje desni, te čudne linije po trbuhu, znajte da će vam koža izgledati savršeno.

OVIH 12 PROMJENA U TIJELU ČEKA VEĆINU TRUDNICA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima