back to top

OVIH SEDAM VRSTA ČAJEVA SU NAJBOLJI ZA GUBITAK KILOGRAMA

Ne samo da čaj nudi utješno i hidratantno iskustvo, već određene sorte sadrže i spojeve koji mogu pomoći u gubitku kilograma, posebno u kombinaciji s uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života, piše health.com.

Osim potencijalnih prednosti za kontrolu tjelesne težine, čaj je pun antioksidansa i drugih spojeva koji promiču cjelokupno zdravlje, smanjuju upalu i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Bilo da više volite zelene, crne ili biljne čajeve, njihovo uključivanje u dnevnu rutinu može biti divna i zdrava navika.

Ovo su neki od čajeva za mršanje:

ZELENI ČAJ:

Bogat antioksidansima zvanim katehini, posebno epigalokatehin galat (EGCG), zeleni čaj je povezan sa zdravim metabolizmom i pojačanim sagorjevanjem masti, posebno u predelu abdomena. Osim toga, njegov skroman sadržaj kofeina može povećati brzinu metabolizma i podstaći oksidaciju masti.

CRNI ČAJ:

Iako se rjeđe povezuje sa gubitkom težine nego zeleni čaj, crni čaj sadrži flavonoide poput teaflavina i tearubigina, koji mogu pospješiti metabolizam i smanjiti visceralnu masnoću. Neke studije sugeriraju da su polifenoli crnog čaja čak učinkovitiji od onih koji se nalaze u zelenom čaju za kontrolu tjelesne težine.

OOLONG ČAJ:

Spadajući između zelenog i crnog čaja u smislu nivoa oksidacije, oolong čaj se može pohvaliti raznim polifenolnim spojevima koji podržavaju metabolizam masti. Istraživanja pokazuju da konzumacija oolong čaja može povećati oksidaciju masti i smanjiti nivo šećera u krvi, te potencijalno pomoći u gubitku težine.

ovih sedam vrsta čajeva su najbolji za gubitak kilograma
OVIH SEDAM VRSTA ČAJEVA SU NAJBOLJI ZA GUBITAK KILOGRAMA

ČAJ OD MENTE:

Iako nije pravi čaj, čaj od mente nudi probavu podršku i suzbijanje apetita, zahvaljujući svom sadržaju mentola. Ovaj prirodni relaksant mišića može ublažiti nadimanje i poboljšati probavu, dok njegov osnažujući miris može smanjiti apetit i unos kalorija.

ČAJ OD ĐUMBIRA:

Gingerol, snažno jedinjenje u đumbiru, djeluje protuupalno i antioksidativno, podržava metabolizam i sagorijevanje kalorija. Neka istraživanja pokazuju da čaj od đumbira može smanjiti glad, unos hrane i povećati osjećaj sitosti.

ČAJ OD HIBISKUSA:

Sa svojim kiselim okusom, čaj od hibiskusa može pomoći u smanjenju apsorpcije ugljikohidrata, potencijalno smanjujući utjecaj šećera i škroba na unos kalorija. Osim toga, pokazalo se da ekstrakt hibiskusa ima efekte protiv gojaznosti i smanjuje nakupljanje masti.

ROOIBOS ČAJ:

Bez kofeina i bogat antioksidansima poput aspalatina, rooibos čaj može regulisati nivo šećera u krvi i smanjiti skladištenje masti. Njegova prirodna slatkoća zadovoljava žudnju bez dodavanja kalorija, što ga čini prikladnom alternativom zašećerenim napitcima.

Uključivanje ovih čajeva u vašu dnevnu rutinu može upotpuniti zdravu ishranu i način života, prirodno podržavajući vaše ciljeve mršavljenja. Ne zaboravite da uparite konzumaciju čaja s drugim zdravim navikama poput redovnog vježbanja, pravilne hidratacije i dovoljno sna za optimalne rezultate. Uz strpljenje i dosljednost, možete postići održivi gubitak težine i poboljšati svoje cjelokupno blagostanje.

OVIH SEDAM VRSTA ČAJEVA SU NAJBOLJI ZA GUBITAK KILOGRAMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima