back to top

Penjanje uz stepenice smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20 posto

Svakodnevno penjanje uz 50 stepenica, otprilike na peti sprat zgrade, povezano je s 20 posto manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje međunarodnog tima naučnika, koji su rezultate studije objavili u časopisu Atherosclerosis.

Otkriće je utemeljeno na proučavanju životnih navika 458.860 odraslih osoba iz UK Biobank, koja sadrži važne zdravstvene podatke, poput porodične historije bolesti, genetskih rizika i podataka o visokome krvnom tlaku, a naučnici su ih sve uključili u svoju analizu.

Istraživanje, je pokazalo da je uspinjanje uz stepenice smanjilo rizik kod svih ispitanika, osobno u onih koji nisu spadali u visokorizičnu grupu osoba sklonijih razvoju srčanim bolestima. Prednosti ove fizičke aktivnosti su sljedeći – besplatno je, ne zahtijeva odlazak u teretanu niti posjedovanje bilo kakve posebne sportske opreme, može se izvoditi nezavisno o vremenskim uslovima, a i nešto je što nas većina obično radi u sklopu svakodnevne rutine.

Vrijedno je spomenuti i to da je u osoba koje su se prestale redovno penjati stepenicama tokom razdoblja istraživanja, a ono je trajalo u prosjeku 12.5 godina, zamijećen 32 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji se nikada nisu penjali stepenicama. Naučnici su posebno pratili osobe koje su bolovale od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti (ASCVD). Karakteriziraju je stanja poput bolesti koronarnih arterija i ishemijskog moždanog udara, čestih uzroka smrti u cijelom svijetu.

Tjelesna aktivnost odavno se promiče kao način smanjenja rizika od razvoja ASCVD-a, premda se ranije nije previše detaljno proučavala povezanost između penjanja uz stepenice i zdravlja srca. Ojačan srčani mišić pridonosi regulaciji krvnog tlaka i jačanju samog organa, održavajući ga zdravijim i duže zaštićenim od bolesti.

Ovo nije prva studija koja promiče dobrobiti penjanja i spuštanja niz stepenice. Ta se fizička aktivnost ranije povezivala sa smanjenim rizikom od razvoja raka i poboljšanjem kardiorespiratorne kondicije, pa se sljedeći put, imate li priliku, radije odlučite za stepenice umjesto za lift.

“Studija nam je ponudila nove dokaze o zaštitnim učincima penjanja stepenicama kada je posrijedi rizik od razvoja ASCVD-a, osobito za pojedince s višestrukim uzročnicima rizika od razvoja ASCVD”, rekao je epidemiolog Lu Qi s američkog Sveučilišta Tulane.

Informacije su prenijeli brojni zdravstveni portali poput Medical News Today i Science Alert, prenosi Index.

 

Žene.ba

Penjanje uz stepenice smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20 posto Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima