back to top

Pešić jasan: Ukinuti ABA ligu, Zvezda i Partizan će postati suvlasnici Evrolige

Izbornik Srbije Svetislav Pešić nije pao u euforiju nakon osvajanja srebra na Svjetskom prvenstvu, već je iskoristio priliku da ukaže na probleme koje imaju Srbija i srpska Košarka.

Prije svega, inzistirao je na tome da je sustav natjecanja loš i da nam ne ide. Da, postoji poseban razlog.

Nemamo sustav natjecanja. Postoji, ali je prevladan. Nemamo piramidu u kojoj je najvažnija proizvodnja igrača. Za godinu-dvije dogodit će se to da Crvena zvezda i(li) Partizan dobiju wild card ili postanu suvlasnici Eurolige. To je neizbježno. Što ćemo onda? Osim njih nitko drugi godinama ne igra u Europi, a mi želimo razvijati našu košarku. Kada napravimo profesionalnu srpsku ligu, ona će biti dostupna međunarodnim natjecanjima. Treba odmah ukinuti ABA ligu, da je ne igraju FMP, Mega, Borac, Spartak… Ne treba je ukidati, nego ne igrati ni ABA ni ABA 2 ligu, nego se vratiti u profesionalnu srpsku ligu. . Odmah, do kraja olimpijskog ciklusa. Ne kažem da bih sada imao bolju momčad za Pariz, nego zbog onoga što dolazi nakon mene. Svi trebamo navijati za vječne, ali treba im ponuditi adekvatan sustav natjecanja. Ako nema sustava, nećemo razvijati potencijal.

Nema namjeru odustati od rada u srpskoj košarci.

Iskoristi me. Ovdje sam već 40 godina i iskoristi me da ti pomognem! Nazovite me, analizirajte, dao sam projekt, možda se stvari pokrenu oko sustava natjecanja. Vrlo brzo, kada naši najbolji klubovi postanu suvlasnici Evolige, tada će se napraviti piramida i nacionalne lige će dobiti na značaju, jer to je ono što FIBA ​​​​želi. Objedinjavat će se klupska natjecanja, smanjit će se broj kupova, a povećati broj sudionika, pa će nacionalne lige dobiti na vrijednosti. Na to se moramo pripremiti. A lako se može dogoditi da ne iskoristimo ni sljedeći ciklus, nakon Olimpijskih igara u Parizu. Ponekad možemo osvojiti medalju, popeti se na balkon, ali naša Košarka neće biti na razini na kojoj želimo. Ovo što sada imamo nije dovoljno za budućnost naše Košarkezavršio je izbornik Srbije tijekom gostovanja na RTS-u.

Sportska centrala

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima