back to top

PLENKOVIĆEV HDZ GUBI VEĆINU, DESNICA I ZELENI BI MOGLI U KOALICIJU S SDP-OM

plenkovićev hdz gubi većinu, desnica i zeleni bi mogli u koaliciju s sdp-om

Ali ankete pokazuju da će njegova stranka, HDZ, izgubiti većinu nakon niza korupcijskih skandala.

  • Ako izbori na vlast dovedu koaliciju predvođenu socijaldemokratima, to bi moglo promijeniti stavove male jugoistočne zemlje Europske unije o glavnim pitanjima, kao što je podrška Ukrajini u ratu s Rusijom – piše Reuters.

“Poraslo protivljenje korupciji i nepotizmu”

Za mnoge Hrvate, međutim, važniji su problemi u unutrašnjoj politici, dodaje Reuters i piše da je HDZ dominirao hrvatskom politikom od osamostaljenja. Pod HDZ-ovom vlašću Hrvatska je ušla u EU i eurozonu te doživjela turistički procvat duž “zadivljujuće jadranske obale.”

U januaru je prosječna plata porasla 8.6 posto u odnosu na isti mjesec 2023., a Hrvatska je prošle godine zabilježila privredni rast od 2.8 posto, što je znatno iznad prosjeka 27 zemalja EU.

  • Ali protivljenje onome što mnogi kritičari vide kao obrazac korupcije i nepotizma tokom Plenkovićeva mandata je poraslo. On poriče da to ima veze s njim, ali njegov je ugled pretrpio udarac – piše Reuters.

“Desnica i zeleni bi se mogli ujediniti u koaliciju s SDP-om”

U analizi se navodi i da je najnovija HRT-ova anketa pokazala da bi HDZ mogao osvojiti 60 mandata, što je šest mandata manje nego na prošlim izborima.

  • To bi HDZ koštalo tanke većine koju je zadržao uz dodatnih 11 mjesta koje drže saveznici iz manjina i dijaspore. Posljednja anketa pokazuje da SDP ima 44 mjesta, tri više nego 2020., dok je desničarski protuimigracijski Domovinski pokret treći s 14 mjesta, a zeleni Možemo osvaja devet mjesta – piše Reuters.
plenkovićev hdz gubi većinu, desnica i zeleni bi mogli u koaliciju s sdp-om
PLENKOVIĆEV HDZ GUBI VEĆINU, DESNICA I ZELENI BI MOGLI U KOALICIJU S SDP-OM

Kako bi izbacili HDZ, desnica i zeleni bi se mogli ujediniti u novu koaliciju predvođenu SDP-om, a koja bi uključivala i zastupnike etničkih manjina i dijaspore, kojima je prema hrvatskom zakonu zagarantovana uloga u vladi.

“Vladu zbog korupcije napustilo 30 ministara”

“Rezimirajući mandat Andreja Plenkovića, vladu je (u osam godina) napustilo ukupno 30-ak ministara zbog korupcije i to je opozicija iskoristila u kampanji”, rekao je Ivan Rimac, profesor prava na zagrebačkom Sveučilištu.

Bilo je afera vezanih uz zloupotrebu EU fondova, gubitke u javnim firmama, rekao je Rimac.

U jednom takvom slučaju istraga Ureda europskog javnog tužitelja dovela je do hapšenja 29 osoba u novembru, uključujući dekana Geodetskog fakulteta, zbog navodnog pranja novca povezanog sa zloupotrebom razvojnih fondova EU-a, piše Reuters.

“Isplivala prepiska Turudića i vladine zvaničnice”

“Kad nakon 17. aprila dobijemo priliku formirati vladu, Hrvatska više neće biti ista, ne samo zato što neće biti (državne) krađe, nego zato što ćemo se pobrinuti za stvarne probleme s kojima se suočavaju naši građani”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, aludirajući na inflaciju i nedostatak pristupačnih stanova.

plenkovićev hdz gubi većinu, desnica i zeleni bi mogli u koaliciju s sdp-om
PLENKOVIĆEV HDZ GUBI VEĆINU, DESNICA I ZELENI BI MOGLI U KOALICIJU S SDP-OM

Veliki protuvladin protest održan je u februaru kada je u javnost isplivala prepiska između glavnog državnog tužioca Ivana Turudića i bivše vladine zvaničnice koju istražuje hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, piše Reuters i dodaje da je Turudić, koji je u to vrijeme bio viši sudac, negirao krivnju.

  • Čak i ako je bilo grešaka, mi ih ispravljamo – rekao je Plenković pristašama na skupu u Zagrebu ranije ovog mjeseca, “a ono što imamo je energija, entuzijazam, predanost i ljubav prema domovini.”

(H.N./Reuters)

The post PLENKOVIĆEV HDZ GUBI VEĆINU, DESNICA I ZELENI BI MOGLI U KOALICIJU S SDP-OM first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima