back to top

Posljednje iz Izraela: Vojska signalizira kraj prijetnje, Iran poručio da neće oklijevati, a svjedoci opisali dešavanja na nebu


Izraelski bezbednosni kabinet ovlastio je ratni kabinet od tri člana da odluči o odgovoru Izraela na iranski napad nakon sastanka u subotu kasno uveče. Odobrenje dolazi nakon što se Izrael suočio s više od 200 “prijetnji”, prema izraelskim odbrambenim snagama.

Ratni kabinet čine premijer Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i Benny Gantz.

Izraelska vojska više ne savjetuje stanovnicima da se pripreme za skloništa. Time je revidirala ranije upozorenje u onome što se čini kao znak kraja prijetnje od nadolazećih iranskih projektila i dronova, navodi Reuters.

Izraelska vojska tvrdi da je prestela najmanje deset krstarećih projektila lansiranih iz Irana. Kako javlja Reuters, projektili su presretnuti van izraelskih granica.

Glasnogovornik vojske izvijestio je da je gotovo 200 projektila i bespilotnih letjelica lansirano iz Irana u Izrael, od kojih je velika većina presretnuta van izraelskog zračnog prostora.

Iranski udari prouzrokovali su “manju štetu” izraelskoj bazi, rekao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari, nakon što su iranski državni mediji izvijestili o “teškim udarima” na bazu.

“Samo je nekoliko projektila palo na područje države Izrael s neznatnim oštećenjem vojne baze na jugu, uz samo neznatno oštećenje infrastrukture”, rekao je Hagari, prenio je AFP.

Desetogodišnja djevojčica teško ranjena gelerima presretača u iranskom napadu na Izrael

Iranska službena novinska agencija IRNA izvijestila je ranije da je “najvažnija izraelska zračna baza u Negevu bila uspješna meta projektila Kheibar”.

“Slike i podaci pokazuju da je baza pretrpjela teške udarce”, rečeno je.

IRNA je objavila da je zračnu bazu u Negevu Izrael koristio da “pogodi iranski konzulat u Damasku” 1. aprila, u smrtonosnom zračnom napadu.

Iranska državna televizija objavila je da je polovina projektila lansiranih iz Irana na Izrael “pogodila svoju metu”, dok izraelska vojska tvrdi da je velika većina projektila presretnuta, ali je dodala da napad još uvijek traje.

Iran: Nećemo okijevati preduzeti daljnje odbrambene mjere

Iran je u nedjelju rano ujutro saopćio da neće oklijevati preduzeti daljnje “odbrambene mjere” kako bi zaštitio svoje interese od bilo kakve vojne agresije, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Može li se Izrael odbraniti? Napad balističkim projektilima završen, očekuju se dronovi i krstareće rakete

“Ako bude potrebno, Iran neće oklijevati preduzeti daljnje odbrambene mjere kako bi zaštitio svoje legitimne interese protiv bilo kakve vojne agresije i nezakonite uporabe sile”, navelo je Ministarstvo, prema državnoj televiziji, “ponovo potvrđujući svoju predanost načelima Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu”.

Svjedoci opisali dešavanja na nebu

Stanovnici Amana rekli su za CNN da su vidjeli i čuli aktivnosti na nebu iznad različitih dijelova jordanske prijestolnice u nedjelju rano ujutro. Video koji su očevici poslali CNN-u pokazuju ono što je izgledalo kao presretanje u zraku. Očevici su rekli da su se presretanja dogodila nešto prije 2 sata ujutro po lokalnom vremenu.

“Prvo smo čuli eksplozije u daljini. Pogledali smo napolje i bilo je kao baklje na nebu, bljeskovi. Videli smo kako nešto dolazi i pada”, rekao je za CNN jedan muškarac u zapadnom Amanu.

posljednje iz izraela: vojska signalizira kraj prijetnje, iran poručio da neće oklijevati, a svjedoci opisali dešavanja na nebu
Flashes are seen in the sky over Amman, Jordan, early Sunday, local time. Obtained by CNN

Drugi stanovnik koji živi u istom području rekao je da su mislili da će sve što “eksplodira na nebu” sletjeti u njihovo susjedstvo.

“Svjetlo je bilo tako jako. … Kao da se Gvozdena kupola podiže, puca u nju i eksplodira. Bilo je strašno, zvuci. Mogli ste čuti kako eksplozije odjekuju. … Vidite kako se zvijezda padalica vuče prema dolje”, rekao je drugi očevidac.

Oni su naveli da nije odmah jasno koliko se projektila ili očiglednih presretanja dogodilo. CNN ne može potvrditi da je ono što je viđeno presretanje.

Kuwait Airways preusmjerio sve letove

Kuwait Airways je objavio da je preusmjerio sve dolazne i odlazne letove iz “područja napetosti”, prema pisanoj izjavi kompanije objavljenoj u nedjelju X po lokalnom vremenu.

posljednje iz izraela: vojska signalizira kraj prijetnje, iran poručio da neće oklijevati, a svjedoci opisali dešavanja na nebu
Kuwait Airways plane is seen on the airport in Manama, Bahrain on March 5, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Aviokompanija je istakla svoju posvećenost bezbednosti svojih putnika i da će njen red letenja biti prilagođen novim rutama. Nekoliko aviokompanija objavilo je da mijenjaju rutu ili otkazuju letove u svjetlu iranskih dronova i raketnih napada na Izrael.

Saudijska Arabija poziva na “uzdržanost”

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije izrazilo je zabrinutost zbog “nedavnih vojnih eskalacija” u regiji i njihovih “potencijalnih ozbiljnih posljedica” nakon iranskih dronova i raketnih napada usmjerenih na Izrael, navodi se u saopćenju koje je Ministarstvo vanjskih poslova objavilo u nedjelju X.

“Ministarstvo ponovo potvrđuje stav Kraljevine koji naglašava potrebu da Vijeće sigurnosti (UN) preuzme odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, posebno u ovoj veoma osjetljivoj regiji za globalni mir i sigurnost”, dodalo je saudijsko ministarstvo.

Ministarstvo je naglasilo važnost “spriječavanja daljeg pogoršanja” krize, upozoravajući na “strašne posljedice” ako se situacija pogorša.

Vijeće sigurnosti UN-a će se sastati u nedjelju popodne

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u nedjelju u 16 sati po njujorškom vremenu.

Gutereš pozvao na prekid napada: Ni region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat

Sastanak je zakazan ubrzo nakon zvaničnog zahtjeva izraelskog predstavnika u UN-u zbog iranskih napada dronovima na Izrael.

Iran se pozvao na član 51 Povelje UN-a kako bi opravdao svoj napad na Izrael. Ova odredba daje zemljama pravo na samoodbranu ako budu napadnute.

Iran tvrdi da smrtonosni izraelski zračni napad na konzulat Teherana u Damasku predstavlja direktan napad na suverenitet zemlje.

Nema prijetnji po Ameriku

FBI nije uočio nikakve konkretne ili vjerodostojne prijetnje SAD-u u vezi s tekućim nasiljem na Bliskom istoku, rekao je za CNN visoki izvor iz federalnih organa za provođenje zakona.

Ali agencija pomno prati situaciju kako se ona odvija, dodao je izvor.

Druge američke agencije za provođenje zakona također prate tekući napad na Izrael jer se štite od bilo kakvih mogućih prijetnji domovini.

Biden nakon sastanka: Čvrsto podržavamo Izrael

U postu na X, zamjenik komesara njujorške policije Kaz Daughtry rekao je da su službenici odjela obaviješteni o situaciji od strane tima za borbu protiv terorizma, ali je napomenuo da “nema kredibilnih prijetnji New Yorku”.

Policijska uprava Los Angelesa je u saopćenju rekla: “LAPD pomno prati razvoj događaja između Irana i Izraela. Iako u ovom trenutku nema vjerodostojnih prijetnji Los Angelesu, mi smo posvećeni osiguravanju zaštite za bogomolje i osjetljiva područja širom sve zajednice u Los Anđelesu.”


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima