back to top

Prestigao ga Bezos: Arno izgubio status druge najbogatije osobe na svijetu

Slabljenje potrošnje kupaca dovelo je do toga da luksuzni tajkun Bernar Arno – nekada najbogatiji čovjek na svijetu – sada izgubi svoje mjesto kao druga najbogatija osoba na svijetu.

Izvršni direktor LVMH-a je mjesto ustupio Džefu Bezosu, milijarderi i osnivaču internet giganta Amazon.

Prema Bloomberg Billionaire’s Indexu, Arno – koji ima luksuzne brendove uključujući Louis Vuitton, Tiffany & Co, Christian Dior, Fendi, Givenchy i druge – doživio je smanjenje svog bogatstva za skoro 7 milijardi dolara ove godine.

Ovaj 74-godišnji preduzetnik, koji je ranije bio najbogatija osoba na svijetu, doživio je povećanje svog bogatstva – čak i u posljednjih nekoliko dana – kada je Bloomberg indeks od 15. do 16. oktobra ostvario porast od 1,6 milijardi dolara. Međutim, ovo povećanje mu nije bilo dovoljno da odbrani titulu od bivšeg izvršnog direktora Amazona, Bezosa.

Prema indeksu, Arno sada vrijedi oko 155 milijardi dolara, a Bezos ga je pretekao za oko milijardu dolara.

Samo u 2023. Bezos je doživio povećanje svog bogatstva za više od 43 milijarde dolara, a učvrstio je drugo mjesto na Bloombergovoj listi zahvaljujući povećanju od 2,6 milijardi dolara 15. oktobra.

Bezosa je ohrabrilo povećanje njegove najveće imovine: dionica Amazona.

Bezos posjeduje oko 12% kompanije u vrijednosti od 1,37 biliona dolara, što znači da svako povećanje cijene dionica — sa 129 dolara u petak na nešto manje od 134 dolara do ponedjeljka — ima ogroman uticaj na njegovo lično bogatstvo, navodi Fortune.

Arnoovi problemi

Pad sa drugog na treće mjesto na indeksu milijardera je ipak relativno – Arnoova lična neto vrijednost je, recimo, i dalje veća od cjelokupne ekonomije Maroka.

Međutim, Arno može imati glavobolju zahvaljujući kupcima luksuza koji počinju da pucaju pod pritiskom globalnog fiskalnog pooštravanja i ekonomskih prepreka i smanjuju potrošnju na luksuz.

LVMH-ova neto zarada u trećem kvartalu, objavljena 10. oktobra , potvrdila je da se kupci povlače od uživanja u luksuznim proizvodima — posebno u SAD-u i Arnoovoj rodnoj Evropi.

Prodaja grupe porasla je 9% na 19,9 milijardi eura tokom tog perioda – što je daleko sporiji tempo od 17% prijavljenih u prethodnom kvartalu.

„Nakon tri burne i izvanredne godine, rast se približava brojevima koji su više u skladu sa prosjekom,“ rekao je analitičarima LVMH-ov finansijski direktor Jean-Jacques Guiony.

Guionyjevo upozorenje podsjeća na upozorenje izvršne direktorice Citigroup-a Jane Fraser, koja je upozorila da su potrošači – barem na donjem dijelu spektra – počeli pokazivati ​​”slabosti”.

I dok je Fraser bila optimistična po pitanju finansijskog zdravlja potrošača, ipak je upozorila da najteža vremena tek mogu doći.

“Ono što svima daje pažnju” je istorija, rekla je Fraser za CNBC, ističući da je u prošlosti druga polovina ekonomske promjene – kao što je Fed koji namjerno potiskuje inflaciju višim stopama – bila “teži problem”.

Amazon i Sedmorka veličanstvenih

Za razliku od LVMH-a, Amazon nije patio od ekonomske promjene. Posljednji kvartal u potrošnji online trgovaca bio je najjači od četvrtog kvartala 2020, kada su se kupci podstaknuti pandemijom okrenuli online kupovini.

Na pozivu u avgustu, izvršni direktor Amazona Andy Jassy izvijestio je o brojkama koje su znatno ispred očekivanja analitičara: prihod je iznosio 134,4 milijarde dolara, dok se EPS (zarada po dionici) popeo na 65 centi umjesto predviđenih 35 centi.

„Ohrabreni smo napretkom koji ostvarujemo u vezi s nekoliko ključnih prioriteta, a to su smanjenje troškova usluga u poslovanju naših trgovina, nastavak inovacija i poboljšanje različitih korisničkih iskustava, te izgradnja novih korisničkih iskustava koja mogu značajno promijeniti ono što je moguće za klijente u našem poslovanju na duge staze“, rekao je Jassy analitičarima tokom poziva, nagovještavajući da njegove oštre mjere za smanjenje troškova počinju da daju plodove.

Analitičari na Wall Streetu su podijeljeni oko toga da li se tržište – predvođeno dionicama takozvanih veličanstvenih sedam, uključujući Apple, Microsoft, Google vlasnika Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla i Meta – previše “približilo suncu”.

Ali, dok analitičari iz JPMorgana upozoravaju da bi tržište moglo biti u padu, Andrew Slimmon iz Morgan Stanleya vjeruje da bi “Magnificent Seven” mogao ići dalje.

„Jedna od stvari koje bih istakao je da – znam da je teško povjerovati – koliko god ove kompanije imale veoma dobru godinu do danas, i dalje su ispod onoga što su završile 2021. – Nvidia je izuzetak,” Slimmon rekao je CNBC-u u avgustu.

Investitor

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima