back to top

Prženice na francuski način – Aloonline.ba

Prženice na francuski način, sa medom, začinskim biljem i mladim lukom su atraktivno prošarane peršunom i mirođijom za aromatičan ukus. Med dodaje slatkoću i upotpunjuje ukus. Evo kako da ih napravite!

Sastojci:

4 srednja jajeta
90 ml punomasnog mlijeka
Šaka svježeg peršuna i mirođije, sitno isjeckanih
4 mlada luka, sitno isjeckana
4 srednje kriške hljeba
1 kašika maslinovog ulja
Mljeveni cimet za posipanje
Med za prženje
Grčki jogurt za posluživanje

Priprema:

Za prženice na francuski način, sa medom, začinskim biljem i mladim lukom umutite zajedno jaja i mlijeko u plitkoj posudi. Umiješajte sjeckano bilje i mladi luk. Lagano začinite solju i biberom. Potopite jednu ili dvije kriške hljeba (u zavisnosti od veličine vašeg pleha) u mješavinu umućenih jaja na 2-3 minuta, okrećući hljeb da pokrije obe strane.

U međuvremenu, zagrijte maslinovo ulje u velikom tiganju za prženje na niskoj ili srednjoj vatri. Kada je ulje vruće, dodajte natopljeni hljeb, 1-2 kriške odjednom, i pecite 2-3 minuta dok ne postane hrskav i zlatnosmeđe boje. Okrenite i pecite još 2-3 minuta na drugoj strani. Držite na toplom dok pečete preostali hljeb.

Servirajte prženice lagano posute cimetom i prelivene medom, uz veliku kašiku grčkog jogurta. Uživajte u prženicama na francuski način, sa medom, začinskim biljem i mladim lukom, prenosi portal Stvar ukusa.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima