back to top

Recept za neodoljivu tursku sarmu koji ne smijete propustiti

Sastojci za tursku sarmu s bulgurom

1 velika glavica kupusa

400 g mljevenog mesa (janjetina, junetina ili mješavina)

200 g bulgura

2 glavice luka

1 kašičica paste od paradajza

2 kašičice mljevene paprike

2 kašičice soli

1 kašičica svježe mljevenog bibera

½ kašičice čilija u listićima

½ šoljice nasjeckanog peršuna

2 kašičice nasjeckanog svježeg kopra

1 kašičica sušene metvice

Ostalo:

1 kašika maslinovog ulja 1 kašika paste od rajčice ½ kašičice soli 750 ml vode.

Priprema turske sarme s bulgurom:

Skinite prve vanjske listove kupusa, a jezgru odrežite. Glavicu kupusa stavite u veliki lonac kipuće vode na 8 do 10 minuta ili dok malo ne omekša. Nemojte je prekuvati jer će se listovi teško savijati. (Alternativno, možete oguliti listove kupusa i blanširati ih u serijama od nekoliko minuta dok malo ne omekšaju i postanu savitljivi).
Premjestite kupus u cjedilo i ostavite da se ohladi. Zatim odvojite listove.

Stavite mljeveno meso, luk narezan na kockice, bulgur, pastu od paradajza, mljevenu papriku, sol, čili u listićima, svježe mljeveni biber, nasjeckano začinsko bilje, sušenu metvicu, malo maslinovog ulja i ½ šalice vode u veliku posudu pa izmiješajte kašikom ili rukama.

Na dno velikog lonca dodaje maslinovog ulja i vanjske listove kupusa kako se sarma ne bi zalijepile. Ostale listove nadjenite otprilike po kašikom nadjeva pa smotajte sarme, ali ne prečvrsto, jer bulguru treba prostora da se proširi tokom kuvanja. Složite sarme u lonac.

U drugom loncu pomiješajte maslinovo ulje, pastu od paradjza i sol, dodajte vruću vodu i zakuhajte. Maknite s vatre pa prelijte sarmu i stavite je kuvati na laganoj vatri oko sat vremena. Prema potrebi dolijevajte još vode, punkufer.com.

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima