Reisu-l-ulemu posjetio generalni sekretar Lige islamskog svijeta – Rabite

Generalni sekretar Lige islamskog svijeta – Rabite Muhammed bin Abdulkerim el-‘Isa posjetio je sa delegacijom reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice, saopćila je agencija MINA.

Reis je izrazio dobrodošlicu gostima, kao i zadovoljstvo zbog ove posjete. Informirao je generalnog sekretara o historiji i organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenom radu i djelovanju.

Ukazao je na značaj međureligijskog dijaloga i opredijeljenost Islamske zajednice za očuvanje multikonfesionalnog karaktera i međureligijskog duha u Bosni i Hercegovini.

Također, reisul-ulema je predstavio Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu istaknuvši da je riječ je o dokumentu koji će biti vodilja, obećanje i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.

Generalni sekretar Rabite el-‘Isa naglasio je da Islamska zajednica ima veliki značaj ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u srcima mnogih drugih muslimana, da je ponos svih muslimana.

– Sretni smo što smo posjetili Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i reprezentativno sjedište. Sarajevo je prepoznatljivo po tome što se u njemu susreću Istok i Zapad. Islamska zajednica predstavlja jedan od simbola islamskog svijeta, ona promovira islam u njegovoj umjerenoj formi. Svoj rad temelji na osnovnim izvorima islama – Kur’anu i sunnetu, a također je kroz historiju opravdala svoje postojanje i dala veliki doprinos razvoju bosanskohercegovačkog društva, kao i njegovoj umjerenosti i toleranciji. Mi u Rabiti podržavamo rad Islamske zajednice i njeno rukovodstvo na čelu sa reisu-l-ulemom Kavazovićem kojeg lično poznajem kao velikog alima i intelektualca, koji uspješno vodi Zajednicu. Islamska zajednica daje doprinos razvoju islamskog ummeta i ponosni smo što imamo dobru saradnju, cijenimo napor, trud i čestitamo rukovodstvu – izjavio je on.

Na kraju sastanka, reisu-l-ulema Kavazović je generalnom sekretaru uručio i prigodne poklone.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić i fetvai-emin Ahmed Purdić.

Gradonačelnica Karić ugostila dobitnika Ključa Grada Sarajeva

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ugostila je dobitnika Ključa Grada Sarajeva Mohammada bin Abdulkarima Al-Issu, glavnog sekretara Lige muslimanskog svijeta, saopćeno je iz Gradske uprave.

– Uvijek divni i inspirativni susreti sa našim iskrenim prijateljima. Jedan od njih je NJ.E. dr. Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, glavni sekretar Lige muslimanskog svijeta – kazala je gradonačelnica izražavajući dobrodošlicu  Al-Issi u Sarajevo i Vijećnicu, zajedno sa Denisom Zvizdićem, zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odlukom Gradskog vijeća, Abdulkarim Al-Issa dobitnik je priznanja „Ključ Grada Sarajeva“, u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku Gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

– Dr. Al-Issi sam predstavila bh. prijestolnicu sa svim njenim ljepotama i vrijednostima – rekla je Karić tokom šetnje gradom s gostom.

reisu-l-ulemu posjetio generalni sekretar lige islamskog svijeta – rabite

(FENA)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima