back to top

Rezolucija o Srebrenici i Dodikove prijetnje/ Šta će se desiti 2. maja?

Gostovajući u emisiji Polis, Vahidin Preljević, profesor UNSA i Adnan Kapo direktor Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost komentirali su aktuelnu situaciju u našoj državi, referišući se na prijetnje Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o mogućem odcjepljenju ovog entiteta.

Posljednja izjava Milorada Dodika iz Rusije zvuči ovako:

“Situacija će se dramatično promijeniti poslije drugog maja, htjeli mi to li ne. U našim međusobnim odnosima to će biti kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh a kamo li druge vrijednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda svjesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije desilo”, naveo je dodik.

Da li je etiketa genocidnog naroda manipualcija i koja kao takva moze biti stetna za buduvnost građana BiH?

“Ne može ni na koji način biti štetno, ja sam pročitao Rezuoluciju kao pretpostavljam i gospodin Dodik. U njoj se ne spominje ko je izvršio genocid npr. vojska i policija tadašnje Republike Srpske, već se članice UN-a na neki način obavezuju na to da se svakog 11. jula prisjećaju genocida. U ovoj rezoluciji se ne mora, niti je bila potreba ponovo dokazivati ono što je davno utvrđeno u Hagu i pred drugim sudovma i ono što je utvrdila struka kako pravna tako i historiografska. Radi se o čistoj manipulaciji koja Dodiku očito služi iz kojih razloga i za koje ciljeve, vidjet ćemo za neku političku agendu koju u ovom slučaju slijedi, kazao je Preljević.

Gospodine Kapo, da li ova vrsta manipuacije ako je manipulacija može biti štetna po BiH ?

“Ja mislim da je štetna politika koju vodi gospodin Dodik. Ovo što se dešava na sceni ja mislim da je njemu čak ta rezolucija dobro došla da bi mogao da vodi politiku koju vodi. Ovdje se situacija promijenila, ona se počinje mijenjati 2014. godine, do tada je BiH bila na sigurnom euroatlanskom putu, na putu i prema NATO-u i EU kada je izvršena invazija na Ukrainu tada se počinje mijenjati situacija ovdje i Dodik zaoštrava politiku. Ovih dana svjedočimo kulminaciju te politike. Mislim da toj politici ipak dolazi kraj iako je sve napeto, izgleda nestabilno”, kazao je Kapo.

Ništa spektakularno se neće desiti 2. Maja, igraju se veće političke igre

Dodik je ranije najavljivao samostalnost RS-a, posljednja izjava tiče se rezolucije o Srebrenicini koja se očekuje da bude donesena drugog maja. Treba li ozbiljno doživjeti prijetnju u kojoj kaže da će se situacija promijeniti nakon toga?

“Uvijek treba biti oprezan, jer se radi o iracionalnom čovjeku i iracionalnoj politici. Radi se o elementima fašizma gdje govori da neće da dijeli vazduh sa nekim narodom a svi kao oficijelno težimo prema EU gdje vrijede druga pravila. Jednostavno on ne može ostvariti politiku koju on zamišlja da može ostvariti i ne mislim da će se desiti nešto spektakularno kao što on najavljuje, nego to koristi i vjerovatno igra neke veće političke igre”, kazao je Kapo.

Dodaje da Dodik ima čvrstu komunikaciju sa Beogradom iako oni to žele da razdvoje na neki način, Vučić i Dodik i naravno sa Moskvom, te da mi živimo refleksiju odnosa između kolektivnog zapada i ruskog utjecaja na Zapadnom balkanu koji je okružen NATO-om i EU, to je kontekst u kojem mi živimo.

Politika “Srpskog sveta”

Profesor Preljević kaže da Milorad Dodik u prilog njegovom političkom i prisohloškom profilu, možda slijedi jednu iracionalnu politiku, politiku “Srpskog sveta”.

“To je zapravo politika srpskog sveta, objedinjavanja srpskih stanovnika u jednu zajedničku državu. Poznato nam je iz historije taj kontinuitet. To je samo po sebi iracionalna politika, zbog toga što su periodi takvih nacionalnih okupljanja davno prošli. To spada u period prije svega 19. stoljeća kada granice nisu bile čvrste, kada su se nakon Prvog svjetskog rata rapadale imperije. Danas zagovarati promjenu granica i nastanak novih ili proširenih država naprosto je iracionalno, to neće proći. Njegova politička agenda je iraconalna, on kao politički akter je vrlo racionalan i ta kombinacija predstavlja po meni određenu opasnost koju trebamo ipak uzeti za ozbiljno. Ja ne kažem da će se drugog maja nešto posebno dogoditi, kao što se nije događalo u ranijim navratima. Vidimo kod njega da on izmišljenu ili stvarnu krizu iskoristi da bi pomjerio granice svog manevarskog prostora, prešao te čuvene nove crvene linije”, kaže Preljević.

Gospodine Kapo, ko dozvoljava da prođu nekažnjeno sve izjave Milorada Dodika, na kraju, kad kažemo Milorad Dodik, ne mislimo na izjave političkog vrha RS-a, al on prednjači u tim izjavama?

“Ja mislim da bi nam situacija bila jasnija šta se dešava u BiH, da ipak tebamo malo pogledati sa vanjske strane na koji način djeluju svjetske sile. Mislim da je taj vakum zbog povlačenja i nezainteresovanosti za zapadni balkan ovdje nastao vakum i neke stvari su otišle van kontrole”, kazao je Kapo.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima