back to top

RIJEŠITE SE OSJEĆAJA UMORA

Sve jači osjećaj umora tokom dana problem je s kojim se mnogi ljudi bore, a ponekad je teško otkriti kako si pomoći i povećati razinu energije. Jedan od najboljih načina kako to učiniti je konzumacija dobrih i zdravih namirnica, a ovo su neke od najboljih namirnica koje će utjecati na povećanje energije tokom dana.

Cjelovite žitarice

Konzumiranje cjelovitih žitarica, poput zobene kaše, smeđe riže ili kvinoje, za doručak može osigurati ravnomjerno oslobađanje energije koja će trajati cijeli dan. Ovi složeni ugljikohidrati se sporo probavljaju, sprječavajući skokove i padove razine šećera u krvi. Osim toga, bogati su vlaknima, što pomaže u promicanju bolje probave i dulje održava osjećaj sitosti.

Sezonsko voće i povrće

Uključivanje raznovrsnog sezonskog voća i povrća u dnevnu prehranu osigurava unošenje bitnih vitamina, minerala i antioksidansa u organizam. Ove hranjive tvari pomažu u podržavanju procesa proizvodnje energije u tijelu i u borbi protiv oksidativnog stresa, koji može pridonijeti osjećaju umora, prenosi Health Shots.

riješite se osjećaja umora
RIJEŠITE SE OSJEĆAJA UMORA

Hrana bogata proteinima

Proteini su važni za oporavak i rast mišića, ali su jednako važni i u održavanju razine energije. Hrana bogata proteinima podržava funkciju neurotransmitera, potičući budnost i fokus tijekom dana. U svoju prehranu možete uključiti namirnice poput piletine, ribe, tofua, jaja, leće, mahunarki, mlijeka i mliječnih proizvoda. Oni također mogu učiniti da se osjećate siti i zadovoljni, pritom podržavajući zdravu tjelesnu težinu.

Probiotici

Zdrava crijeva utječu na cjelokupnu dobrobit, uključujući održavanje razine energije. Hrana bogata probioticima, poput jogurta, kefira i fermentiranog povrća, pomaže u održavanju raznolikog i uravnoteženog crijevnog mikrobioma, što je ključno za optimalnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Podržavajući zdravlje crijeva, probiotici mogu neizravno povećati razinu energije i ublažiti osjećaj umora.

Zdrave grickalice

Umjesto prženih i slatkih grickalica, koje će uzrokovati pad energije, odaberite hranjive alternative poput mješavine bobičastog voća, mrkve, orašastih plodova ili sjemenki. Ove grickalice sadrže kombinaciju vlakana, zdravih masti i antioksidansa koji održavaju razinu energije stabilnom tijekom dana. Također, nude zadovoljavajuću hrskavost ili slatkoću bez negativnih učinaka prerađenih grickalica.

RIJEŠITE SE OSJEĆAJA UMORA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima