back to top

SAD stvorile 600.000 novih milionera

Prema najnovijem istraživanju, Sjedinjene Američke Države su prošle godine daleko prestigle ostatak svijeta u stvaranju novih milionera, sa dodatkom od 600.000 novih milionera i postizanjem rekordnog bogatstva na vrhu.

Milionerska populacija u Americi porasla je za 7,3% u 2023. godini na 7,5 miliona ljudi, prema izvještaju Capgeminija.

Njihovo ukupno bogatstvo poraslo je na 26,1 bilion dolara, što je povećanje od 7% u odnosu na 2022. godinu.

Capgemini definiše milionere kao one sa investicionom imovinom od 1 milion dolara ili više, bez uključivanja primarne nekretnine, kolekcionarskih predmeta ili imovine trajne vrijednosti.

Iako su kamatne stope i dalje visoke, dionice su se oporavile krajem 2023. godine, uz trilione dolara državne potrošnje i stimulaciju koje i dalje pokreću američku mašinu za stvaranje bogatstva.

Bogatstvo na vrhu liste najbogatijih najbrže raste. Broj Amerikanaca sa vrijednošću od 30 miliona dolara ili više porastao je za 7,5 odsto u 2023. godini, dostigavši 100.000 ljudi, dok je njihovo bogatstvo poraslo na 7,4 biliona dolara.

Na globalnom nivou, pojedinci sa ultra-visokim neto vrijednostima čine 1% milionerske populacije, ali sada drže 34% ukupnog bogatstva, što ukazuje na rastuću koncentraciju bogatstva čak i među veoma bogatima.

Pitanje je da li će se trend stvaranja bogatstva nastaviti u narednoj deceniji, počevši prvobitno od niskih kamatnih stopa i likvidnosti, a nedavno i stimulusa izazvanih pandemijom Covid-19 i veštačkom inteligencijom. Globalni sukobi, izbori, kamatne stope i moguće usporavanje ekonomije mogu usporiti tempo stvaranja bogatstva, upozorio je Elias Ghanem, globalni direktor Capgeminijevog istraživačkog instituta za finansijske usluge.

“Prošlih 10 godina bile su izuzetne,” naglasio je Ghanem. “Sada se suočavamo sa inflacijom, potencijalnom recesijom, geopolitičkim problemima i izborima. Okruženje je potpuno drugačije.”

Globalno gledano, slika bogatstva je raznolikija nego u SAD. Broj milionera širom svijeta porastao je za 5,1% prošle godine, dostigavši 22,8 miliona ljudi, kako je navedeno u izvještaju. Njihovo ukupno bogatstvo poraslo je na rekordnih 86,8 biliona dolara.

Pored Severne Amerike, regija Azija-Pacifik ostvarila je najveći rast milionera od 4,8%, zatim Evropa sa 4%, Latinska Amerika sa 2,7%, Bliski Istok sa 2,1% i Afrika sa 0,1%.

Ghanem je istakao da dok je Azija ranije premašila milionersku populaciju i rast u Severnoj Americi u godinama prije pandemije Covid-19, SAD su ponovo postale dominantne.

Kada je riječ o njihovim investicijama, bogati premeštaju svoj novac sa sigurnih oblika čuvanja bogatstva na agresivnije oblike rasta, navodi se u izvještaju. Njihovi ulozi u gotovini i gotovinskim ekvivalentima su se smanjili sa visokih 34% njihovih portfolija na početku 2023. godine na 25% u januaru, što ukazuje da počinju da ulažu svoj novac.

Njihovi ulozi u fiksnim prihodima su skočili sa 15% na 20%, a ulaganja u nekretnine su porasla sa 15% na 19%. Njihovi ulozi u dionice i dalje opadaju, sada na 21%, što je najniži nivo u više od 20 godina. Iako su glavni indeksi dionica dobro prošli ove godine – S&P 500 do sada sa 12% i Nasdaq Composite sa porastom od 14% – bogati investitori su oprezni zbog dominacije na tržištima samo nekoliko gigantskih tehnoloških dionica.

Ghanem je naveo da će alternativne investicije, posebno privatni kapital i privatni krediti, vjerovatno privući najviše interesovanja bogatih investitora ove godine. Prema istraživanju, dvije trećine milionera planira da više ulaže u privatni kapital u 2024. godini.

„Sve je ciklično, i pošto privatni kapital nije dobro prošao, ovo je dobar trenutak za ulazak,” izjavio je on. “Oni smatraju da je sada dobar trenutak za dugoročnu igru.”

Sa rastom bogatstva i broja bogatih osoba, bitka za upravljanje njihovim bogatstvom postaje sve intenzivnija. Ghanem je naglasio da će pobjednici biti oni koji najbolje uslužuju klijente sa ultra-visokim neto vrijednostima, ili oni koji imaju imovinu od 30 miliona dolara ili više. Capgemini je objavio da će ultra-bogati biti najbrže rastući segment klijenata, ali i najprofitabilniji.

Privlačenje i zadržavanje ultra-bogatih klijenata je izazovno: ultra-bogati prosječno imaju sedam odnosa za upravljanje bogatstvom, u poređenju sa tri odnosa u 2020. godini. Više od tri četvrtine ultra-bogatih planira da promijeni svoju primarnu firmu za upravljanje bogatstvom u 2024. godini.

Ghanem je naglasio da je ključna strategija za kompanije koje žele privući više poslova od ultra-bogatih, bolje razumijevanje klijenata. Kompanije možda imaju informacije o finansijama svojih klijenata, ali retko su upoznate sa njihovom porodičnom dinamikom, psihološkim profilima rizika, pristrasnostima investiranja, životnim stilovima ili geografskom diverzifikacijom, rekao je on.

Budući da ultra-bogati klijenti sve više biraju firme za upravljanje bogatstvom na osnovu usluga dodate vrijednosti – kao što su nasleđivanje, porezi, usluge koncijerža i pristup privatnim investicijama – kompanije moraju bolje istražiti šire finansijske i porodične živote svojih klijenata.

Ghanem je takođe naglasio da se kompanije za upravljanje bogatstvom suočavaju sa konkurencijom od porodičnih kancelarija, privatnih investicionih ogranaka bogatih porodica. Više od polovine ultra-bogatih investitora planira osnivanje porodičnih kancelarija, tvrdeći da porodične kancelarije pružaju bolju privatnost, personalizaciju i nezavisnost.

Umjesto da se takmiče sa porodičnim kancelarijama, kompanije za upravljanje bogatstvom moraju postati bolji partneri nudeći kompletan paket finansijskih i nefinansijskih proizvoda, rekao je on. Firme koje mogu pružiti stvarno globalne savjete, u više zemalja, kao i usluge kreditiranja, savjete o načinu života, osiguranje, praćenje portfolija, nekretnine, savjete o putovanjima, zdravstvu i obrazovanju naredne generacije, imaju veće šanse za uspjeh.

„Morate obezbijediti cijeli ekosistem“, zaključio je on.

Izvor: ( investitor.me / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima