back to top

Sarajevska sigurnosna konferencija – Konstruktivan dijalog o ključnim sigurnosnim pitanjima

Konferencijskim programom danas je nastavljena prva Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvećih diplomatskih skupova ove godine u Bosni i Hercegovini u organizaciji Inicijative za strateške analize iz Sarajeva i partnerskih organizacija iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Učesnike konferencije pozdravila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, koja je rekla je da ovaj događaj predstavlja značajan projekt koji treba da omogući razmjenu iskustava i pogleda između stručnjaka, analitičara i političara iz cijelog svijeta.

Duraković je izrazila nadu da će konferencija biti plodno tlo za konstruktivan dijalog o ključnim sigurnosnim pitanjima na lokalnom i globalnom nivou s posebnim fokusom na izazove koji su karakteristični za našu zemlju i regiju.

– Vjerujem da saradnja, dijalog i inovacije igraju ključnu ulogu u suočavanju s izazovima današnjice i zato se radujemo predstojećim zajedničkim naporima na izgradnji bolje budućnosti za sve stanovnike ovog regiona – dodala je Duraković.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly je u uvodnom obraćanju rekao da buduća sigurnost i prosperitet ove regije mogu biti zagarantovani jedino ako su izgrađeni na osnovnim vrijednostima koje oblikuju naša društva i naše odnose sa susjedima, kao i naše sposobnosti da se nosimo s našim različitostima i da napredujemo.

– To su vrijednosti kao što je sloboda, demokratija, vladavina zakona i dobro upravljanje državom, što nisu samo apstraktni koncepti – istakao je Reilly.

Zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke Bernhard Abels je rekao da Njemačka ima dosljednu politiku podrške ka demokratskom razvoju zemalja u regionu s ciljem unapređivanja sigurnosti i stabilnosti u zemljama regiona.

– Rat u Ukrajini, ali i nažalost dešavanja na Bliskom Istoku u posljednje dvije sedmice dodatno su naglasili važnost regionalne suradnje kako bismo ostvarili veći stepen međunarodne sigurnosti. Stoga smatramo da je Sarajevska sigurnosna konferencija veoma važan element ove politike – istakao je Abels.

Sabina Ćudić je jedna od učesnica panela koji promatra region i konkretno BiH u svijetlu invazije Rusije na Ukrajinu, odnosno način na koji to mijenja geopolitičku sliku kako čitavog svijeta, tako i Evrope, regiona i BiH.

– Posebno će biti riječi o izazovima i prilikama za BiH u kontekstu tih novih kretanja i ono na čemu ću ja insistirati jeste koje su to prilike za BiH u ovoj situaciji i način na koji ruski maligni uticaj itekako postoji na zapadnom Balkanu, koji akteri se tolerišu da sjede na dvije stolice i u Rusiji i na Zapadu, te načinima na koje možemo iskoristiti ovaj moment da ubrzamo euroatlantska kretanja Bosne i Hercegovine – kazala je Ćudić.

Uz čestitke organizatorima konferencije, Ćudić je naglasila da je okupila kvalitetne i brojne učesnike, te da treba postati redovni događaj koji će doprinijeti izgradnji dugoročnih veza između zemalja regiona i njihovih međunarodnih partnera.

Glasnogovornica konferencije Ema Smolo je rekla da je taj događaj okupio više od 200 učesnika i 40 govornika iz 15 zemalja svijeta uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Ukrajinu itd.

– Iznimno nam je važno da smo se uspjeli okupiti oko ovako važne teme kao što je međunarodna sigurnost. Očekujemo da ćemo tokom dva dana razgovarati o brojnim sigurnosim pitanjima koja su od velike važnosti kako za evropsku sigurnost, tako i za naš region i BiH – dodala je Smolo.

U okviru konferencije će biti održano sedam tematskih panela, na kojima će se govoriti o kibernetičkoj sigurnosti, transatlantskim perspektivama, geopolitici regiona te kulturnim i religijskim faktorima koji utječu na političke prilike na zapadnom Balkanu, ali i cijeloj Evropi.

Prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju podržalo je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Cyber Security Excellence Center, Institut za mir SAD-a, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Evropu. Konferencija se, također, održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića.

Ceremonija otvorenja Sarajevske sigurnosne konferencije sinoć je ugostila i dva značajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država, senatora Petera Welcha i senatoricu Jeanne Shaheen.

(033.ba / FENA)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima