back to top

Sarajevski begluk: Nova definicija team buildinga – Poslovne novine

Najpoznatije fotografije koje turisti prave kada odlaze na jedno od najegzotičnijih mjesta na svijetu – indonežanski otok Bali, čuvene su ljuljačke postavljene iznad same površine mora ili pak iznad pijeska na plaži. Među, također poznate, fotografije spadaju i one snimljene pred Vratima raja.

Vrata raja VS pravi raj

Ljuljačke su čarobne, ali Vrata raja, odnosno hram Lempuyang u Karangasemu, najveća su turistička prevara. Naime, turisti na to mjesto odlaze sa željom da snime fotografiju koja se često viđa na društvenim mrežama – osoba stoji u sredini hrama, a u vodi se reflektira cijeli prizor, što daje dojam beskonačnosti. Ne treba ni spominjati da se nemalo razočaraju kada nakon duge i prilično opasne vožnje dođu do hrama, shvate da nikakve vode – nema i da je cijela priča instagramska izmišljotina, kombinacija filtera i aplikacija i, nećete vjerovati, ogledala pod mobitelom kako bi se stvorila iluzija vode, odnosno našeg odraza u njemu.

No, ovo nije priča o Baliju. 

Ovo je priča o ljepoti koja nam je nadohvatu ruke (ili noge). Sarajevski begluk lokacija je na planini Igman sa sadržajima od kojih, ma koliko ne voljeli tu frazu, doslovce zastaje dah.

Ulaz u imanje su vrata na ulazu u istinski raj, kakva god da nam je definicija raja, bez filtera, photoshopa, ogledala ispod mobitela. A ima i ljuljačke. Baš poput onih na Baliju.

A šta je to tako posebno na ovom mjestu?

Pa krenimo redom.

Sarajevski begluk: Nova definicija team buildinga - Poslovne novine

Poligon za airsoft

Sarajevski begluk je, prije svega, team building centar, sjajna poslovna priča Adisa Alihodžića, koji našu zemlju ovim projektom stavlja na mapu najorganiziranijih i najatraktivnijih lokacija za avanturistički turizam.

Središte centra su poligoni za ratne igre. Pravi magnet za adrenalinske ovisnike pruža toliko mogućnosti da je realno moguće da imate problem jer nećete znati šta u datom trenutku odabrati, kaže Alihodžić.

Airsoft ratna zona Sarajevskog begluka zauzima preko hiljadu kvadratnih metara i mjesto je izazova, ratnih strategija i uzbudljivih bitaka. Na ovom mjestu airsoft je autentično iskustvo na atraktivnom terenu. Bunkeri, rovovi, osmatračnice, snajperi, mitraljezi, dimne zavjese i uzbudljivi ratni zvukovi dižu adrenalin.

Jesmo li već spomenuli i punu ratnu opremu, ozbiljne uniforme, šljemove? Ima i to.

Igra je prilagođena i za žene i za muškarce. Zanimljivo je da su mnogi režiseri koji su snimali filmove na terenu ratnih zona, kao i ugledni kreatori sadržaja poput Call of Duty i VICE televizije, potvrdili pouzdanost i kvalitetu opreme koju nudimo. Igra se cijelo vrijeme snima i slika, kako bi se omogućilo, ne samo stvaranje uspomena, nego i pokazivanje, ali i dokazivanje drugima da smo bili bolji, brži, jači, pametniji, kaže naš sagovornik.

sarajevski begluk: nova definicija team buildinga - poslovne novine
Sarajevski begluk: Nova definicija team buildinga - Poslovne novine

Vatra, konji i biciklijada

Nakon osvojenih bitaka, možete odmoriti, a možete i krenuti na uzbudljivo putovanje – vožnju igmanskim ratnim putevima na borbenim kamionima. Domaćini za vas biraju više različitih staza na gotovo dvosatnom putovanju koje može završiti onako kako pravim vojnicima dolikuje – ili uz roštiljadu ili uz vojnički grah. A može i oboje.

Ovu vožnju možemo opisati kao savršen spoj uzbuđenja i opuštanja koja je zapravo jedinstvena prilika da se Igman doživi na poseban i atraktivan način, kaže naš domaćin.

Kao dio team building ponude možemo se vratiti u recimo, tinejdžersko doba. Logorska vatra, smijeh, gitara, pjesma… Da bi se ipak i samom činu paljenja vatre dala takmičarska nota, ne pali se jedna nego dvije vatre. Ko će prije skupiti drva, zapaliti vatru i čiji je plamen veći? Jeste li spremni?

Iskusne i manje iskusne jahače obradovat će informacija da u ovom parčetu raja mogu i jahati konje. Ove će vas moćne životinje rado na plećima ponijeti obroncima Igmana. Ako vam je kao prijevozno sredstvo draži bicikl, krenite na 60 kilometara dugu turu od Igmana do vrha Bjelašnice.

Šume bez životinja su kao gradovi bez ljudi, reći će vam organizatori dok vas pripremaju za igru potrage za nasumično „skrivenim“ šumskim životinjama. Cilj je pronaći gospodara šume – medu Hilmu kojeg godinama niko nije vidio. Možda se sakrio, a možda promijenio planinu, ko bi to znao. Ovo je team building centar, tako je zamišljen, ali nije otvoren samo za te namjene. Imamo restoran, veliku baštu, naši gosti mogu uživati u divnom krajoliku, šetati po okolini, družiti se. Relax zona u gustoj borovoj šumi koja je prava vazdušna banja pruža dodatnu mogućnost za opuštanje između aktivnosti. Imamo nekoliko ljulja za odmor, kućice na drvetu, brvnare u kojima se može boraviti i po nekoliko dana, osiguran je parking, pojašnjava Adis.

Personaliziranje team building sadržaja  

Kućice, postavljene na visini šest metara iznad zemlje, odlične su za grupe manje od deset ljudi. Opremljene kao bosanska soba, sa udobnim sjedalima, ležajima i stolovima, čekaju da budu ispunjene odabranim društvom i finom hranom i pićem koje sprema i servira osoblje Sarajevskog begluka.

Previše je dobrih stvari u ovoj divnoj sarajevskoj priči, čak i previše za samo jedan tekst. Ipak, ukoliko želite na jednom mjestu vidjeti šta sve ovo mjesto nudi, posjetite stranicu www.avanturistickiturizam.ba.

Ono što je zanimljivo jeste da stranica funkcionira kao plavi online shop, pa za sebe i svoje prijatelje ili poslovne suradnike možete odabrati pojedinačne pakete, prema željama i sklonostima na način da svi rade samo ono što vole. Dok jedni igraju airsoft, drugi mogu ići na jahanje, treći igrati „čovječe ne ljuti se“, a četvrti brati ljekovite trave. 

Zatvoreni u uredima, vezani za računare, fokusirani na naše pametne telefone, izgubili smo osjećaj za neophodnost dodira sa prirodom, onim što nas okružuje i što je za naše zdravlje i opstanak esencijalno. Sarajevski begluk je rješenje za sve. Vjerujte nam na riječ.

poslovnenovine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima