back to top

ŠEĆU SE PO ZGRADI: PORODICA OČAJNA ZBOG NAJEZDE STJENICA, ŽIVOT IM SE PRETVARA U NOĆNU MORU

šeću se po zgradi: porodica očajna zbog najezde stjenica, život im se pretvara u noćnu moru

Prema riječima stanarke Renate Bartula Bosanac, koja sa svojom porodicom živi na 16. spratu nebodera na adresi Rastočine 6, stjenice im znatno narušavaju kvalitetu života i ne mogu ih se nikako riješiti.

  • Djeca imaju po 30-ak uboda, po cijelom tijelu. One se ne mogu vidjeti golim okom tokom dana, a izlaze po noći. Našli smo ih u dnevnoj sobi, u dječjoj sobi, čak i ispred ulaznih vrata, na hodniku. Znači da šeću po zgradi, a sigurno se šire po vertikali, s obzirom na to da ih ima i u stanu ispod nas, kao i na 14. i 13. spratu, koliko zasad znamo.

“GOVORE DA NE MOGU UČINITI NIŠTA”

Zvala sam Dezinsekciju, došli su, rekli su da ih oni ne vide, kako ne mogu ništa učiniti jer da to dolazi iz drugog stana, gdje je leglo. Zvala sam Nastavni zavod za javno zdravstvo, sanitarnu inspekciju, Grad Rijeku, čak i policiju, ali svi govore da ne mogu učiniti ništa”, kazala je očajna Renata.

šeću se po zgradi: porodica očajna zbog najezde stjenica, život im se pretvara u noćnu moru
ŠEĆU SE PO ZGRADI: PORODICA OČAJNA ZBOG NAJEZDE STJENICA, ŽIVOT IM SE PRETVARA U NOĆNU MORU

Renata živi u stanu sa suprugom i dvoje djece, a trenutačno kod njih borave i roditelji, tako da ih je šestero. Zbog stjenica ne mogu spavati, kaže da je djeci neugodno ići u školu s vidljivim ugrizima, a koliko god čistili, stjenice se opet pojavljuju.

  • Rekli su nam da one ne skaču, već da hodaju, ali to nam puno ne znači. Leglo je, navodno, sada na 15. spratu, a sve je počelo na 14. spratu, iz državnog stana, u kojem su privremeno prije pola godine boravili stranci – rekla je ona.

Predstavnik suvlasnika stanova u spomenutoj zgradi Davor Petričić kazao je kako je upoznat sa situacijom sa stjenicama i da je kompanija Rumat, koja je zadužena za održavanje te zgrade, o tome obavijestila Dezinsekciju. Prema njegovim riječima, problemi su doista nastali u državnom stanu na 14. spratu, koji je nakon odlaska privremenih stanara nekoliko puta tretiran zbog stjenica. No, mjesecima kasnije, pošast se počela pojavljivati i u drugim stanovima.

Dezinsekcija obaviještena

Prvo su prije dosta vremena tretirali nekoliko puta stan na 14. spratu, sada i stan na 15. spratu. Ali stjenica, očito, i dalje ima. Dezinsekcija je obaviještena, morat će tretirati još nekoliko stanova, no nemam informaciju kada će doći”, rekao je Petričić.

Upit o stanju sa stjenicama u neboderu na Rastočinama upućen je Dezinsekciji.

Iz te kompanije su rekli da su zadnjih dana od strane upravitelja navedene zgrade zaprimili dvije narudžbenice za dezinsekciju ukupno četiri stana. Prva je, oktobra za jedan stan te je obavljena prije par dana, a u utorak je zaprimljena i za preostala tri stana. To će, prema Grgatovim riječima, obaviti sljedećih dana prema dogovoru s vlasnicima stanova.

  • Radi pojašnjenja, u vezi realizacije DDD mjera na području grada Rijeke, Dezinsekcija d.o.o. je kompanija koja s Gradom Rijekom ima ugovorenu realizaciju DDD mjera na javnim površinama, zajedničkim dijelovima višestambenih objekata te objekata u vlasništvu Grada (predškolske i školske ustanove, objekti kulture i sporta te domovi zdravlja). Realizacija DDD mjera u privatnim objektima, u koja spadaju i stanovi u višestambenim objektima, nije predmet gore spomenutog ugovora.

Naveo je da se u situacijama kada suvlasnici stanova u višestambenim objektima imaju interni dogovor, odnosno odluku da će se takvi troškovi podmirivati iz zajedničke pričuve, predstavnik stanara javlja referentu kompanije upravitelja zgrade koji angažuje specijaliziranu kompaniju specifikacijom tražene usluge.

(E.F. / Jutarnji.hr)

The post ŠEĆU SE PO ZGRADI: PORODICA OČAJNA ZBOG NAJEZDE STJENICA, ŽIVOT IM SE PRETVARA U NOĆNU MORU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima