back to top

Sedam razloga da ove godine ljetujete u Grčkoj


Turistima iz Bosne, Jadran je najbliži i najlogičniji izbor za provesti ljetnji odmor.

Međutim, sve je više putnika koji žele posjetiti i druga mora i zemlje, i ne mrzi ih da u potrazi za savršenim ljetovanjem pređu ozbiljne kilometraže. Pored standardno popularne Turske, na turističkom horizontu se polako pojavljuje još jedna mediteranska zemlja: Grčka.

Ali, stići do grčkog mora, ozbiljan je izazov. Povratne avio karte u sezoni su oko 300 KM od Sarajeva do Atine, računajte još toliko do nekog ostrva. Za četvoročlanu obitelj, to je trošak od barem dvije hiljade maraka, a niste još ni stigli na plažu.

Sopstveni aranžman automobilom je neuporedivo povoljniji, ali – put nije naivan: od Sarajeva do morske obale u Grčkoj valja voziti barem 1000 kilometara. Ako se odlučite za vožnju, pripreme počnite blagovremeno i ovdje pročitajte kako da poručite besplatni tag uređaj za plaćanje cestarine i izbjegnete čekanje na naplatnim rampama.

Od Tuzle do Splita je 350 kilometara. Od Bihaća do Zadra – upola manje. Od Jablanice do Makarske – 120 kilometara. Ko ipak izabere da vozi najmanje hiljadu kilometara, sigurno se na to odlučio sa razlogom. Mi smo ih pronašli najmanje sedam:

1) More i sunce

sedam razloga da ove godine ljetujete u grčkoj

Golden beach, ostrvo Thassos

Sa preko 6000 ostrva i jednom od najdužih obala na svijetu, skoro 16000 kilometara, Grčka jedna je od omiljenih evropskih destinacija za odmor. Zamislite samo: ostrvo Rodos ima oko 300 sunčanih dana godišnje. To je oko 3000 sati pod suncem.

Nije ni čudo što su lokalci uvijek nasmijani. Grčka obala može zadovoljiti svačiji ukus, a plaže su poznate po kristalno čistim vodama i velikoj raznolikosti. Naći ćete male plaže i dugačke pješčane obale, šljunkovite plaže i morske pećine koje su uklesane u strme stijene, plaže sa bijelim ili ružičastim pijeskom, kao i one crne boje koje su nastale vulkanskom aktivnošću.

2) Pješčane uvale i plaže

sedam razloga da ove godine ljetujete u grčkoj

Plaža Kathisma na ostrvu Lefkada

Samo Thassos, jedno jedino ostrvo od 6000 koje pripadaju Grčkoj, nudi vam izbor od preko 30 pješčanih plaža. Dodajte ovdje još samo tri jonska ostrva, Lefkadu, Krf i Kefaloniju, i pješćanih plaža će biti više nego na slovenačkom, hrvatskom, bosanskom i crnogorskom Jadranu u zbroju.

3) Hrana

sedam razloga da ove godine ljetujete u grčkoj

Jagnjetina na mediteranski način, restoran Rachi, Exantia

Grčka kuhinja, rangirana kao treća najbolja na svijetu prema Tasteatlas-u, ne može da ne bude uzeta u obzir kao važan razlog za izbor Grčke kao destinacije za ovogodišnje ljetovanje.

Ako je uporedite sa kombinacijom deset skandaloznih ćevapa sa pomfritom, ajvarom i hljebom iz Konzuma negdje na Jadranskoj magistrali, čak i najskromnija grčka taverna je Michelinov restoran sa tri zvjezdice.

4) Ljudi

sedam razloga da ove godine ljetujete u grčkoj

Grčki narod je poznat po svojoj gostoljubivosti i otvorenosti. Topao doček, široki osmjesi i iskrena želja da vam pomognu, samo su neki od aspekta koji Grke čine jedinstvenim domaćinima.

Ukoliko se zateknete u nekoj od lokalnih taverni ili kafića, velike su šanse da će vam se ubrzo pridružiti prijateljski nastrojeni domaćini. Ako postavite par spontanih pitanja o njihovoj historiji i kulturi, spremite se na razgovor koji će potrajati satima.

Volimo Jadran, ali nas neće iznenaditi ako se domaćin ponaša tako da nam se čini da bi više volio da smo mu poslali eure, pa ostali kod kuće.

5) Kultura i historija

sedam razloga da ove godine ljetujete u grčkoj

Sunce tek što je zašlo, i vrijeme je za povratak sa plaže

Grčka je kolijevka civilizacije i dom nekih od najvažnijih historijskih i kulturnih spomenika na svijetu. Od Atenske Akropole do mističnog Delfija, od mitske Sparte do veličanstvene Knosos na Kreti, Grčka nudi nezaboravno putovanje kroz vrijeme. Svaki kamen, svaki hram, svaki grad ima svoju priču koja je često isprepletana s legendama koje su oblikovale zapadnu misao i kulturu. Posjetom Grčkoj, ne samo da ćete uživati u prekrasnim plažama i izvanrednoj hrani, već ćete imati priliku i da dodirnete historiju koja je živa i danas. Pri tome, ne morate posebno birati destinaciju: gdje god se nađete, osvrnite se oko sebe, i shvatićete da su tragovi bogate historije svuda oko vas.

6) Festivali i događaji

sedam razloga da ove godine ljetujete u grčkoj

Ostrvo Santorini

Grčka je domaćin brojnim festivalima i događajima tokom cijele godine, što pruža dodatnu vrijednost njenom turističkom sektoru. Od antičkih dramskih festivala u Epidauru do modernih muzičkih i filmskih festivala u Atini, svaki posjetitelj može naći nešto za sebe. Ovi događaji pružaju odličnu priliku za upoznavanje s grčkom kulturom iz prve ruke, te za uživanje u njenim savremenim i tradicionalnim izrazima.

7) Vrijednost za novac

sedam razloga da ove godine ljetujete u grčkoj

Ostrvo Santorini, pogled sa terase hotela na ugašeni vulkan

Iako je put do Grčke višestruko skuplji u poređenju sa Jadranom, ukupni troškovi boravka često su povoljniji, naročito kada se uzmu u obzir kvaliteta usluge i ponude.

Mnogi hoteli i apartmani nude konkurentne cijene, posebno van glavne sezone, a obilje besplatnih kulturnih sadržaja, kao što su muzeji, povijesna mjesta i prirodne ljepote, dodatno povećava vrijednost putovanja.

Bez obzira na to da li tražite avanturu na vulkanskim plažama, opuštanje u luksuznim odmaralištima ili istraživanje drevnih ruševina, Grčka je destinacija koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Sa svojom jedinstvenom kombinacijom prirodnih ljepota, kulturnog bogatstva i gostoprimstva, svaki dolazak ovdje obećava nove uspomene koje će trajati cijelog života. Sretan put u Grčku, zemlju u kojoj svaki kamen krije posebnu priču, a svaki zalazak sunca poziva na novo putovanje.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima