back to top

SJAJAN RECEPT ZA DOMAĆI PESTO SOS

sjajan recept za domaći pesto sos

SJAJAN RECEPT ZA DOMAĆU PESTO PASTU

Iako je s rastom popularnosti pesto sosa nastalo mnoštvo komercijalnih verzija dostupnih u prodavnicama, mnogi još uvijek uživaju u procesu pravljenja domaće verzije.

Sada zakoračite u svoju kuhinju i krenite u novu gourmet avanturu koja ne oduzima previše vremena, a u potpunosti mijenja okuse vaših omiljenih delicija.

Sastojci:

50 grama svježih listova bosiljka

30 grama tostiranih pinjola (mogu i bademi)

50 grama izrendanog parmezana

2 čehne bijelog luka

125 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja

so i biber po želji

Priprema:

1. Bosiljak, tostirane pinjole, parmezan i bijeli luk ubacite u mikser. Za autentičan pristup, kako biste što bolje sačuvali delikatne nijanse svih okusa, radije koristite mužar i tučak. Kada ste jako usitnili i ujedinili sve sastojke, polako možete dodavati maslinovo ulje dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte so i biber po želji

2. Ukoliko vam se svidi jednostavnost kreiranja klasičnog pesto sosa, ali i njegovi specifični okusi, možete svoju malu talijansku avanturu nastaviti kreirajući i druge poznate verzije, piše Bonjour.

3. Želite li napraviti mali zaokret u klasičnom receptu, možete dodati cijeđeni sok limuna. On će ovoj jednostavnoj kombinaciji dati malo odvažnosti kroz kiselkasti okus citrusa. Savršen dodatak toj kiselosti je lagana slatkoća badema koje možete koristiti umjesto pinjola.

4. Pesto sos možete prebaciti u teglice i čuvati u frižideru najviše 1 – 2 sedmice. Kada pesto sos ubacite u teglicu, površinu prekrijte maslinovim uljem. Ovaj korak će poslužiti kao zaštitna barijera koja će zaustaviti oksidaciju.

5. Pesto sos možete ubaciti i u zamrzivač i tako imati spremne zalihe svaki put kada imate nenajavljene goste, ili se sami zaželite brze italijanske delicije. Zamrzavanje će sačuvati sve njegove vrijedne sastojke i okuse.

SJAJAN RECEPT ZA DOMAĆI PESTO SOS first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima