Sjećanje na legendu sevdalinke: 16. godišnjica preseljenja legendarnog Safeta Isovića

Na današnji dan, prije tačno 16 godina, svijet sevdalinke izgubio je nezamjenjiv glas – Safet Isović, čija je muzička karijera obilježila epohu i ostavila neizbrisiv trag u muzičkoj baštini Bosne i Hercegovine.

Poznat kao “Sajo” među mnogim obožavaocima, Safet Isović je više od pola stoljeća neumorno radio na očuvanju i promociji sevdaha, tradicionalne bosanske pjesme koja izražava duboke emocije ljubavi, tuge i radosti. Tokom svoje karijere, Isović je nagrađivan brojnim priznanjima, uključujući Zlatni mikrofon, Estradne nagrade BiH i bivše Jugoslavije, te osvojio impresivnih 35 zlatnih i srebrenih ploča.

Već od 1957. godine, Safet je počeo snimati za Arhiv Radija Sarajevo, ostavljajući za sobom impozantan niz antologijskih sevdalinki kao što su “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići” i mnoge druge koje će se generacijama pjevati. Njegova muzika nije bila ograničena samo na Balkan. Koncerti u Evropi, Americi i Australiji privlačili su ogromnu publiku, a vrhunac njegove međunarodne slave bio je koncert u operskoj dvorani u Sydneyu. Time je postao jedini izvođač iz bivše Jugoslavije koji je nastupao u ovoj prestižnoj dvorani.

Saradnja sa eminentnim izvođačima bosanske pjesme poput Zaima Imamovića, Nade Mamule, Mehme Puzića, Mileta Petrovića i Bebe Selimovića samo su potvrdili njegov status kao centralne figure u svijetu sevdaha.

No, više od nagrada, koncerata i dueta, Safet Isović će biti upamćen kao umjetnik koji je s ljubavlju i predanošću čuvao muzičko blago Bosne i Hercegovine. Njegov odlazak 2. septembra 2007. godine ostavio je prazninu koja se nikada neće popuniti, ali njegova muzika živi vječno.

Dženaza i ukop legende sevdalinke obavljeni su 4. septembra 2007. godine u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, no sjećanje na njegov doprinos i ljubav prema sevdahu će živjeti vječno u srcima svih koji ga pamte i poštuju njegov rad.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima