Ako ste ovih dana gledali Evroviziju, vjerovatno vam je palo na pamet da biste mogli da pojedete koje parče sočne i ukusne lazanje.
Sastojci:
Za kore:
3 jajeta
300 g brašna
1/2 kašičice soli
1 kašika maslinovog ulja
Za crveni sos:
500 g miješanog mljevenog mesa
2 konzerve paradajz pelata
2 glavice crnog luka
3 čena bijelog luka
100 g šampinjona
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 kocka goveđe supe
suvi biljni začin
so
biber
Bešamel sos:
500 ml mlijeka
50 g maslaca
4 kašike brašna
so
biber
Takođe, potrebni su vam sirevi za rendanje između kora, kao što je mocarela, parmezan, čedar…
Priprema:
U posudu sipajte prosijano brašno, potom dodajte jaja i so i umijesite smjesu, dodajući maslinovo ulje. Potom ostavite oko sat vremena u frižider.
Za crveni sos: Propržite crni luk, kasnije dodajte bijeli luk i pečurke i mljeveno meso. Kad malo sve uvri, dodajte kosku supe i paradajz.
Začiniti svim začinima i ostavite da se prohladi.
Bešamel: Na istopljeni maslac propržite brašno, lagano dodavati zagrijano mlijeko uz konstantno miješanje. Dodati začine i miješati dok se ne stegne.
U dublju posudu redajte kore koje ste razvukli od dobijenog testa, veličine pleha u koji ćete redati.
Pospite crveni sos, pa bešamel, a onda narendajte mocarelu i čedar.
Redajte dok ne utrošite masu, s tim da posljednji sloj bude bešamel, čedar i parmezan.
Pecite oko 40 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
BONUS VIDEO: