back to top

Sočni kolač od limuna i rikote

​Jede ti se nešto slatko, a ne da ti se provesti u kuhinji baš cijeli dan? Imamo odličan recept za kolač od limuna koji se jednostavno i brzo priprema, a jako je ukusan i sočan.

Raskošan okus limuna i sočnost o kojoj će se pričati još dugo nakon što ovaj kolač nestane do posljednje mrvice, njegovi su glavni aduti. Koristite nešpricane limune, i obavezno koristite baš rikotu jer upravo taj profinjeni svježi sir ovaj kolač čini upravo onakvim kakav jeste – finim i neodoljivim!

Sastojci:

ulje za namastiti kalup za pečenje

1 šoljica + 2 kašičice šećera

2 kašike naribane limunove korice (od cca 2 limuna)

9 kašika maslaca, omekšalog

3 veća jajeta, na sobnoj temperaturi

pola kašičice ekstrakta limuna

1 i 1/3 šolje oštrog brašna

1 i po kašičice praška za pecivo

četvrtina kašičice soli

pola šoljice + 1 kašika rikota sira

šećer u prahu, tučeno slatko vrhnje ili vrhnje za šlag, voće po izboru – za ukrašavanje

BRZO I UKUSNO Izlivena pita sa feta sirom i špinatom

Postupak:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Okrugli kalup namastite i obložite papirom za pečenje.

Šećer i limunovu koricu izmiješajte među dlanovima kako bi se šećer jače infuzirao aromama limuna. Dodajte maslac i počnite miksati na srednjoj brzini. Miksajte dok ne dobijete pahuljastu smjesu, oko 10 minuta.

U smjesu dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte na slaboj brzini dok se svako jaje ne uklopi u smjesu. Dodajte rikotu i miksajte dalje. Dodajte brašno, prašak za pecivo i so te miksajte još petnaestak sekundi, odnosno dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Tijesto ulijte u kalup i pecite 30-35 minuta.

Izvadite iz rerne i pustite da se hladi u kalupu oko 15 minuta. Izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i voćem po izboru, navode „24Sata“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima