back to top

Splitski kapetan sedam mjeseci u turskom zatvoru: Trebao preuzeti gnojivo, pronađene vreće pune kokaina

splitski kapetan sedam mjeseci u turskom zatvoru: trebao preuzeti gnojivo, pronađene vreće pune kokaina

Splitski kapetan duge plovidbe Marko Bekavac već je sedam mjeseci u turskom zatvoru u Ankari jer je na brodu kojim je zapovijedao pronađeno nekoliko vreća u kojima je navodno bila droga. Tokom zadnje plovidbe zapovijedao je brodom Phoenician 1, koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i plovi pod panamskom zastavom.

Kapetan Bekavac trebao je preuzeti vreće gnojiva za navedeni brod u kolumbijskoj luci te ih prevesti natrag u Tursku. Po dolasku u tursku luku uhapšen je po zapovjednoj odgovornosti s još 9 članova posade. Suđenje im je zakazano za juni.

Kako Index saznaje od užih članova porodica zatvorenog kapetana Bekavca, prvo ročište trebalo je biti u februaru. No ni porodica ni kapetan Bekavac nikad službeno nisu dobili obavijest o ročištu. Tek su dio informacija, tvrde, dobili direktno od advokata dok su se za ostale, dodaju, borili saznati putem amabasade, udruženja ili nekim drugim komunikacijskim kanalima. 

Ministarstvo: Održan je sastanak s upravnikom zatvora

O slučaju smo kontaktirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te ih pitali zašto je prva rasprava zakazana tek 10. juni te je li Ministarstvo moglo poduzeti korake koji bi ubrzali postupak.

splitski kapetan sedam mjeseci u turskom zatvoru: trebao preuzeti gnojivo, pronađene vreće pune kokaina
Foto: Privatni album
Kapetan duge plovidbe Marko Bekavac, koji je već sedam mjeseci u turskom zatvoru

“Odmah po primitku obavijesti o hapšenju kapetana Marka Bekavca, Ambasada RH u Ankari aktivno se uključila u slučaj, uspostavila komunikaciju s advokatskim uredom, porodicom te zatvorskim vlastima.

Predstavnik VRH Ankara u dva navrata je posjetio pritvorenog hrvatskog državljanina, a službeno je zatražen i novi termin za još jedan posjet. Jednako tako, održan je i sastanak s upravnikom zatvora, te uspostavljena komunikacija s relevantnim turskim tijelima. Jednako tako, održani su i sastanci u turskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Vrh Ankara nastavlja angažirano pratiti navedeni slučaj – uključujući i praćenje nadolazećeg sudskog postupka u Ankari, te stoji na raspolaganju za nastavak pružanja konzularne i druge pomoći u okviru svoje nadležnosti”, odgovorili su iz Ministarstva.

Prijedlog optužnice 

O uvjetima u turskom zatvoru u kojem se nalazi kapetan Bekavac upitali smo ambasadu RH u Turskoj, no odgovore nismo dobili do zaključenja teksta. Splitska advokatica Jasna Kotarac za Index je kazala da nemaju novih informacija o slučaju i da će 10. juna biti podignuta optužnica. Poslala nam je i dokument turskog advokata, u kojem je iznio svoje mišljenje o tome u kojem smjeru bi optužnica mogla biti sastavljena.

splitski kapetan sedam mjeseci u turskom zatvoru: trebao preuzeti gnojivo, pronađene vreće pune kokaina
Foto: Privatni album
Navodno zapakirana droga na brodu kapetana Bekavca

“Kapetan je izravno odgovoran za sve vrste krijumčarene ili zabranjene robe ili kaznenih predmeta koji se mogu naći na brodu. Izjavio je da je on iskusan kapetan broda s 33 godine radnog staža te zato što je iskusan kapetan, njegova odgovornost ne može biti eliminirana izjavom da nije znao za vreće pune kokaina.

Iako su sigurnosne snage u kolumbijskoj luci Barranquilla provele operaciju, kapetan nije poduzeo nikakve druge mjere osim upozorenja posadi putem poruke. Trebao je dati cijeli brod na provjeru, a on je bio nemaran rekavši: ‘Naredio sam posadi da provjeri svaki dio broda koji smo mogli pogledati, ali nisu mogli ulaziti u strojarnicu zbog visoke razine metana'”, napisano je u prijedlogu optužnice koju bi 10. lipnja mogli izreći hrvatskom kapetanu duge plovidbe.

Porodica: Nije mu lako kad vidi da su iz iste kompanije i od istog suca na 30 godina osuđeni kineski kapetan i chief

U razgovoru s njegovim bratom Jozom Bekavcem i užim članovima porodice saznali smo da je kapetan Bekavac promijenio nekoliko advokata. Prvo je dobio advokata po službenoj dužnosti, koji zastupa svih 10 članova brodske posade koji se nalaze u turskom zatvoru.

Porodica nam je kazala kako su zatražili da se kapetanov slučaj odvoji od drugih članova posade i da mu se dodijeli novi advokat po njihovom izboru. Preko Sindikata pomoraca Hrvatske stupili su u kontakt s riječkom advokatskom kućom, koja je angažirala advokata u Turskoj jer, prema pravilima, advokat mora biti turski državljanin.

Porodica kaže da je u potpunom neznanju i da dobiva jako malo službenih informacija o cijelom slučaju.

“Ništa se ne događa, Marko na momente gubi nadu. Kada mu je prvi put došao sadašnji advokat, on je bio zadovoljan jer mu je ulijevao nadu, no na sljedećem susretu je bio razočaran. Marko je rekao da ne vidi nikakvu razliku. Potpuno su nejasne okolnosti njegovog uhićenja.

Nalazimo se u jako teškoj situaciji. Čekamo ročište u lipnju, a ne znamo ni hoće li se održati jer se ni prvo najavljeno ročište za veljaču nije održalo. Problem je i to što mi jako teško dolazimo do službenih informacija i drži nas se, kao i Marka, u neznanju.

Uznemiren je, ponekad ga uspijemo smiriti, ali se ta nada s vremenom ponovno izgubi jer je predugo zatvoren bez informacija. Kad vidi da su tamo iz iste kompanije zatočeni kineski kapetan i chief, koji su od istog suca zatvoreni na 30 godina, normalno da mu nije lako”, rekla je porodica Bekavac, koja će uskoro prvi put posjetiti kapetana u zatvoru.

splitski kapetan sedam mjeseci u turskom zatvoru: trebao preuzeti gnojivo, pronađene vreće pune kokaina
Foto: Privatni album
Navodno zapakirana droga na brodu kapetana Bekavca

Kapetanov brat Jozo Bekavac rekao je da su pisali cijelom državnom vrhu, ali da im niko osim Ministarstva i ambasade u Turskoj nije odgovorio na pisma. Ipak, još se nadaju pomoći kako bi se rasvijetlio cijeli slučaj.

Ovo nije prvi slučaj u kojem je hrvatski kapetan na sličan način završio u zatvoru. Naime, prije 16 godina dubrovački kapetan Kristo Laptalo uhićen je u grčkoj luci Pirej nakon što je na njegovom brodu pronađeno više desetaka kilograma kokaina. Kapetan Laptalo nevin je proveo 16 mjeseci u grčkom zatvoru, a oslobođen je nakon što se optužnica pokazala neutemeljenom.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima