back to top

Srednjoškolci iz Vogošće pobijedili na finalnom takmičenju “Akademije za mlade poduzetnike/ce

Više od 150 učenika, od čega 90  učenica,  iz 11 srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo (KS) učestvovalo je u proteklih nekoliko mjeseci u „Akademiji za mlade poduzetnike/ce“. Riječ je o inovativnom programu koji se realizovao u periodu od oktobra 2023. godine do maja 2024. godine i imao je za cilj da podstakne jačanje poduzetničkog duha i vještina kod učenika i učenica u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Kulminacija ove aktivnosti bilo je finalno takmičenje tokom kojeg su učenici i učenice iz 11 srednjih škola prezentovali svoje biznis ideje. Članovi žirija koji je sastavljen od predstavnika privatnog sektora, poduzetnika te javnog sektora su proglasili tim iz Srednjoškolskog centra Vogošća za najbolju biznis ideju pod nazivom „Edu Tech Desk“. Pobjednički tim je nagrađen sa laptopima, voučerom iz Sparkasse banke u ukupnom iznosu od 1,000 BAM te mentoringom od strane Mozaik start up studija.

Danas, kada slavimo vaša dostignuća, važno je prepoznati vrijednost njegovanja poduzetničkog duha i talenata među mladima. Mladi poduzetnici poput vas pokreću inovacije, napredno razmišljanje i napredak, te na taj način stvarate uspješno društvo zasnovano na znanju“, kazao je Olav Reinertsen, ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini.

Kao rezultat ovog izuzetno vrijednog projekta kojeg su provodile naših 11 srednjih škola, imamo formiranih 11 poduzetničkih srednjoškolskih klubova u tim školama te mlade ljude koji su prošli Akademiju za mlade poduzetnike. Što je još važnije, voditelji tih klubova, naši profesori, prošli su te treninge. Ovo je izuzetno bitno za održivost ovih aktivnosti“, naglasila je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Koristim ovu priliku da se zahvalim Vladi Norveške na kontinuiranoj podršci i partnerstvu, kao i našem institucionalnom partneru, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koji su prepoznali važnost jačanja kulture poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja“, rekla je Narine Sahakyan, vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Proizvod kojeg smo danas predstavili je Edu Tech Desk, odnosno pametne klupe. Nadamo se da će one biti budućnost naših generacija. Zadovoljna sam cjelokupnim konceptom Akademije i smatram da je ova aktivnost bila izuzetno korisna za sve nas“, kazala je Sarah Čardaković, učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra Vogošća i predstavnica pobjedničke ekipe.

„Akademija za mlade poduzetnike/ce“ je implementirana u okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2),  u saradnji sa Univerzitetom Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

U 11 škola su, uz podršku EGG2 projekta, uspostavljeni  poduzetnički klubovi, u okviru kojih su učenici i učenice, zajedno sa koordinatorima poduzetničkih klubova i mentorima, razvijali svoje poslovne ideje. Jednom mjesečno su imali priliku učestvovati u  modularnom trening programu organizovanom  u sklopu “Akademije za mlade poduzetnike_ce”.

Projekat EGG2 finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi UNDP u BiH. Jedan od ciljeva projekta je da, kroz kreiranje neophodne infrastrukture te izgradnju kapaciteta, unaprijede trenutno stanje u oblasti poduzetništva mladih.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima