back to top

ŠTA BOJA VAŠIH ZUBA MOŽE OTKRITI O VAŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU

Prepoznavanje uzroka promjene boje moglo bi vam pomoći da poboljšate nijansu vašeg osmijeha. Međutim, to također može ukazivati ​​na vaše zdravlje.

Žuta

Zubi prirodno postaju žuti s godinama, jer se bijela caklina na površini zuba vremenom istroši, otkrivajući žutu jezgru ispod. To je također rezultat onoga što jedemo i naše pažnje na njegu usne šupljine.

Žuta je najčešća boja za obojene zube. Žute mrlje često znače da konzumirate velike količine hrane i pića tamne boje, kao što su kafa, čaj, soja sos i kari.

To također može biti indikacija da ne obraćate dovoljno pažnje na svoju rutinu oralne zdravstvene njege i da morate biti sigurni da čistite koncem, perete zube i idete na redovne preglede zuba.

Ljubičasta

Ako su vam zubi ljubičasti, to je obično samo zato što ste pili crno vino. Ljubičaste mrlje mogu značiti i da konzumirate previše tamnog voća, poput nara ili bobica.

Međutim, važno je ne odbaciti ljubičaste mrlje u potpunosti, jer to može biti i znak unutrašnjeg krvarenja uzrokovanog traumom zuba. Ako niste sigurni odakle su mrlje, najbolje je da se obratite svom stomatologu.

‘Dentalna trauma’ može uključivati ​​padove, saobraćajne nesreće ili sportske povrede.

Siva

Kada zubi posive, to može biti zato što je prekinut dotok krvi u zub. Ovo se može dogoditi tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako ste razvili sive mrlje ili mrlje na zubima, morate posjetiti svog stomatologa radi detaljnog pregleda. To je zato što sive mrlje ili mrlje često mogu biti pokazatelj oštećenja živaca uzrokovanih traumom zuba.

Traženje stomatološkog savjeta će pravilno riješiti problem i napraviti plan za vraćanje izgleda zuba. Materijali koji se koriste za popunjavanje karijesa također mogu siviti, kao i starenje.

Crna

Trebalo bi ispitati svaku naznaku crne boje u zubima jer ukazuje na visok nivo karijesa. Ova promjena boje, nažalost, znači da su vaši zubi u poodmakloj fazi propadanja.

Ako ovo zanemarite, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih stanja zuba, što u konačnici dovodi do gubitka zuba. Ostali znakovi karijesa uključuju zubobolju, osjetljivost i infekciju desni.

ŠTA BOJA VAŠIH ZUBA MOŽE OTKRITI O VAŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima