back to top

ŠTRAJK RODITELJA: NEĆE DA ŠALJU DJECU U ŠKOLU DOK UČITELJICA NE DOBIJE OTKAZ

štrajk roditelja: neće da šalju djecu u školu dok učiteljica ne dobije otkaz

Prema nezvaničnim saznanjima CdM, 29. septembra ove godine je donijeto Rješenje o suspenziji Rade Višnjić jer je uvrijedila jednog kolegu, prozivala djecu po nacionalnoj osnovi, koristila nepedagoške mjere. Istog dana Školski odbor je predložio procjenu njenih radnih sposobnosti.

Informacije o ovom slučaju CdM je pokušao danima da dobije od direktorice Slavice Radević ali do objavljivanja teksta odgvora nije bilo.

‘OD KOGA OČEKUJEMO DA ZAŠTITI NAŠU DJECU?’

Nakon suspenzije, Rada Višnjić se vratila u učionicu, zbog čega je grupa roditelja odlučila da danas ne šalje svoju djecu u školu.

  • Započinjemo ovaj štrajk zbog vraćanja učiteljice Rade Višnjić na dužnost. Ona je povrijedila dječija i ljudska prava pričom o ličnim stvarima o učiteljima iz iste škole, zastrašivanjem djece istim ljudima, pričom o nebitnim stvarima i drugim osobama za vrijeme nastave i sve uz napomenu djeci da se o tome ne priča nikome čak ni roditeljima. Psihičko iživljavanje nad djecom, kao i manipulisanjem kako djecom tako i pokušajem manipulacije odraslih – kazali su za CdM roditelji T.M, I.L, A.L, S.A.

Nezadovoljni su, dodaju, odlukom Ministarstva prosvjete da “takva jedna osoba koja je i na psihičkoj procijeni predaje njihovoj djeci”.

  • Pored priče o drugim ljudima, tu su i vjerska i nacionalna provlačenja. Kada je dobila šansu na roditeljskom da se odbrani i kaže nešto u svoju korist glumila je da je uvrijeđena i demonstrativno je napustila sastanak. Žena koja za vrijeme suspenzije krišom ulazi u školu, dolazi do djece, čeka ih na ogradu škole, presrieće na ulici…. Djeca imaju strah i nelagodu za odlazak u školu, vraćaju se nezadovoljna iz škole, pritom navodimo da su djeca uglavnom odlični đaci. Ministarstvo nema nikakvu moć da nešto riješi i dotična osoba se uvijek vraća nekako na posao, kako i zašto ne znamo, a svi znaju da psihički nije više spremna za rad sa djecom. Obećavaju da će zaštiti djecu, da su na njihovoj strani, a pored svega što znaju, raznih događaja, izjava i svega vraćaju učiteljicu kod te iste djece. Od koga da očekujemo da zaštiti našu djecu? Kome da se obratimo? Dok se to sve ne riješi bićemo u štrajku – poručuje za CdM jedan od roditelja.

PROPUST PO KO  ZNA KOJI PUT

Uprava škole je, ističe jedna od majki u izjavi za CdM, po ko zna koji put je napravila propust kada je učiteljica Rada Višnjić u pitanju.

  • Umjesto da je udalje od djece dozvolila su joj da dođe na nastavu bez ikakvog upozorenja nama kao roditeljima. Dijeli nas po vjerama, po nacijama i po političkim ubjeđenjima. Mi smatramo da škola nije mjesto za tako nešto, a djeca su još mala da bi razumjela išta od toga. I lično i majčinski i ljudski smo primorani da ovim putem podignemo svijest i zatražimo pomoć, jer sve institucije od škole do ministarstva nam nisu pomogle – kazala je CdM jedna od majki.

Podsjetimo, učiteljica Rada Višnjić dospjela je prije dvije godine u žižu javnosti kada su njeni učenici na času likovnog crtali trobojke sa štrumfovima. Ona je čak odlukom tadašnje ministrice Vesne Bratić, nakon skandala u učionici, postavljena za vršiteljicu dužnosti direktorice, ali samo na dan, budući da je javnost na takvu kontroverznu odluku reagovala burno.

Nakon toga je najprije suspendovana, a po okončanju postupka kažnjena uslovnim otkazom. Ubrzo se vratila u školu.

Nakon crtanja trobojki desio se jedan skandal učiteljice Višnjić – pozivala je učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru.

(E.F. / CdM)

The post ŠTRAJK RODITELJA: NEĆE DA ŠALJU DJECU U ŠKOLU DOK UČITELJICA NE DOBIJE OTKAZ first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima