back to top

Studenti obilježili Dan sjećanja na žrtve u saobraćaju

Studentski parlament Univerziteta u u Sarajevu (SPUS) danas je organizovao prezentaciju projekta “Životi nisu brojevi”, te rezultata realizovane ankete pod nazivom “Vozač kao faktor bezbjednosti saobraćaja”, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve u saobraćaju.

Predsjednica Asocijacije studenata Fakulteta za saobraćaj i komunikacije “Feniks”, Almedina Čehić, kazala je da je u anketi učestvovalo oko 400 studenata, odnosno mladih Kantona Sarajevo.

Anketa je, kako je istakla Čehić, pokazala da mladi i ne poštuju saobraćajnu kulturu niti pravila te da pretežno vole agresivnu vožnju.

– Smatramo da se to mora promijeniti, pogotovu u Kantonu Sarajevo, jer nažalost je veliki broj smrtnih slučajeva mladih ljudi, a ta tema mora postati svakodnevni dio života – kazala je Čehić.

Predsjednik SPUS-a, Imran Pašalić, kazao je da je do ove inicijative došlo nakon nemilih scena na našim putevima gdje su žrtve ponajčešće upravo studenti.

– Bitno je da od nas studenata krene ta inicijativa, da se što više podiže svijest o saobraćajnoj kulturi. Zajedno sa studentskom asocijacijom saobraćajnog fakulteta odlučili smo pokrenuti jedan ovakav projekat – kazao je Pašalić.

On je također kazao da je bitno krenuti od studenata i vidjeti i koliko su oni sami upoznati sa saobraćajnom kulturom, a onda se može uticati i na okruženje.

Predsjednik SPUS-a istaknuo je da ova organizacija kao najviše studentsko tijelo osjeća dužnost i odgovornost obilježiti Dan sjećanja na žrtve u saobraćaju i na taj način dati doprinos i apelovati na rješavanje problema bezbjednosti u saobraćaju.

Pašalić je povodom Dana sjećanja na žrtve u saobraćaju istaknuo da neće biti zaboravljene žrtve bahatih pojedinaca.

Predsjednik Udruženja za promociju i bezbjednost saobraćaja “Every life counts”, Aladin Žunić, naveo je da je do mladih vozača najlakše doći kroz promotivne video spotove.

– Danas omladina koristi društvene mreže za promovisanje bezobzirne, lude vožnje. I mi iste te mreže koristimo da dođemo do njih i da pošaljemo jasnu poruku šta sve može biti posljedica ukoliko se ne poštuju saobraćajna pravila i propisi. Pored studenata radimo i sa djecom, gdje nastojimo od ranog stadija da kod njih usadimo pojam saobraćajne kulture – naveo je Žunić.

Današnjoj prezentaciji prisustvovala je i osoba sa trajnim invaliditetom Almedina Čamdžić iz Zavidovića.

– Danas obilježavamo Dan žrtava saobraćaja pokušavajući da skrenemo pažnju mladima na posljedice koje se mogu desiti zbog nepažnje – kazala je Čamdžić.

Ona je kazala da je zbog prebrze vožnje prije 24 godine kad je imala 19 godina i tek položila vozački ostala sa trajnim invaliditetom, kako kaže, zbog vlastitog neodgovornog ponašanja.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima