back to top

SUNITA HINDIĆ IZ KPZ-A TUZLA UPUTILA NOVO PISMO: U SAMICI SAM, ŠTRAJKUJEM GLAĐU!

sunita hindić iz kpz-a tuzla uputila novo pismo: u samici sam, štrajkujem glađu!

Na taj očajni čin odlučila se 19. oktobra, nakon što joj je izrečena disciplinska kazna – upućivanje u samicu u trajanju od 15 dana

Hindić je to ustvrdila u novom pismu koje je poslala na adresu dopisništva „Dnevnog avaza“ u Mostaru.

Podsjetimo, ona je u prethodnom pismu koje nam je uputila ustvrdila da je izložena raznim vrstama psihičkog maltretiranja i zlostavljanja, a pribojavala se da će joj, upravo, biti izrečena kazna samice.

Također, tada je navela da, zbog svega što joj se događa u KPZ-u Tuzla, pa i od pojedinih policijskih službenika/službenica, strahuje za vlastiti život.

  • Dogodilo se ono čega sam se najviše plašila. Po ulasku u samicu sam pokrenula štrajk glađu… Veoma se loše ophode prema meni, od medicinske službe pa do straže. Ne daju mi ni moju terapiju… Prije ulaska u samicu jedna žena me udarila u predjelu vrata. Nisam joj uzvratila jer je invalid… U UKC-u Tuzla, na Ortopediji, dijagnosticirano mi je ugnječenje vrata, a na Neurologiji trauma vrata – navela je u pismu.

Ustvrdila je da je, generalno, zbog loših uvjeta u samici, njeno zdravstveno stanje narušeno.

  • Po cijeli dan sam na betonu, u ovih pet dana (u štrajk glađu stupila je 19. oktobra, a pismo je poslala 23. oktobra, op.a.) mi je dva puta pozlilo… Zvali su mi Hitnu, ali su me poslali na Neuropsihijatriju jer štrajkujem. Kada mi je ljekar pročitao da na uputnici piše suicidalne ideje, ostala sam u šoku. Tačno nisam znala da je štrajk glađu suicid, a oni su me natjerali na to – ustvrdila je Hindić u pismu.

Navela je da joj je disciplinska kazna preinačena s 20 na 15 dana odlukom direktora KPZ-a, nakon njene žalbe.

U obrazloženju rješenja po njenoj žalbi, a koje nam je priložila uz pismo, stoji kako joj je kazna izrečena zbog međusobne svađe i tučnjave. Navedeno je kako Hindić „ne negira da je uzela daljinski iz ruke osuđenice Emele Žuge, ali da već duži period trpi razna psihičko-fizička maltretiranja od e osuđenice“.

U rješenju piše da je disciplinska komisija na potpun i pravilan način provela disciplinski postupak te pravilno cijenila izjave svjedoka, ali da nisu prilikom odmjeravanja kazne cijenili sve okolnosti slučaja.

Međutim, Hindić je ustvrdila, kao i u prethodnom pismu, da je jedna policijska službenica insistirala na pokretanju disciplinskog postupka protiv nje.

  • Ona je, čak, i diktirala kako će se napisati… – iznijela je Hindić te navela da se pritisak na nju vrši i zbog određenih sudskih procesa.

Također, priložila nam je žalbu koju je podnijela zbog uvjeta boravka u samici, kao i na odnose, postupak ili odluku službene osobe. U odgovoru od 23. oktobra rečeno joj je da su njeni navodi netačni te da se prema njoj postupa shodno kriterijima i pravilima, kao i da se poštuju njena zajamčena prava.

O navodima i tvrdnjama Sunite Hindić obaviještene su sve nadležne institucije.

(Avaz)

The post SUNITA HINDIĆ IZ KPZ-A TUZLA UPUTILA NOVO PISMO: U SAMICI SAM, ŠTRAJKUJEM GLAĐU! first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima