back to top

Sutra privremena izmjena režima saobraćaja u Sarajevu

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Vlade RS zbog provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja za subotu, 20. aprila, od 10.40 do 12.00 sati. 

Privremena izmjena saobraćaja je zbog toga što će sutra u Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu biti obilježene 32 godine od napada na kolonu JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U 11 sati u Sarajevu u Ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, predviđena je šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od zabrane saobraćaja za motorna vozila na regionalnom putu R446 (područje Kantona Sarajevo), ulici Derviša Numića, raskrsnici Put Mladih muslimana i ulice Derviša Numića, ulici Zagrebačka, ulici Terezija, Skenderija, ulici Hamdije Kreševljakovića (dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Hamze Hume “Most na Skenderiji“ do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Čumurija – Atmejdan), osim unaprijed organizovano formirane kolone vozila sa učesnicima javnog okupljanja.

Zabrana pješačkog saobraćaja odobravat će se u zavisnosti od procjene pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS da se kolona ne može sigurno kretati u neizmijenjenom režimu saobraćaja, u ulici Skenderija (dionica od raskrsnice ulica Skenderija i ulice Čobanija do raskrsnice ulica Skenderija i Hamdije Kreševljakovića, uključujući lokalitet trolejbuske okretnice „Drvenije”, kao i most „Drvenija”), Hamdije Kreševljakovića (dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Čobanija do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Mjedenica).

Vrijeme potpune obustave saobraćaja u navedenim ulicama i u naznačenom terminu utvrđivat će operativni organi MUP-a, u zavisnosti od situacije na terenu.

Prema rješenju Ministarstva saobraćaja KS, dozvoljava se privremena izmjena režima saobraćaja u ulici Skenderija (dionica od raskrsnice sa ulicom Terezija “Most na Skenderiji” do raskrsnice sa ulicom Hamdije Kreševljakovića (Drvenija) i u ulici Hamdije Kreševljakovića od raskrsnice sa ulicom Čobanija do raskrsnice sa ulicom Čumurija – Atmejdan) na način da se unaprijed organizovano formirana kolona u povratku vrati istom maršutom, uz pratnju i osiguranje MUP-a Kantona Sarajevo – suprotni smjer.

MUP Kantona Sarajevo može u slučaju potrebe potpuno ili dijelom zabraniti odvijanje pješačkog sabraćaja u skladu sa operativnom i sigurnosnom procjenom ovog organa, a u cilju osiguranja učesnika manifestacije.

Alternativni pravci za vrijeme privremene potpune obustave saobraćaja bit će:

a) Baščaršija-Skenderija: Obala Isa-bega Ishakovića – Hamdije Kreševljakovića (dionica pored At mejdana) – Obala Kulina bana

b) Skenderija-Baščaršija: Terezije – Hamze Hume – Obala Kulina bana (nakon prolaska učesnika manifestacije uz pratnju MUP-a).

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu obustave saobraćaja, vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja sigurnih uslova za odvijanje saobraćaja, uspostavit će se redovni režim odvijanja saobraćaja, saopćila je Služba za protokol i pres KS. 

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima