back to top

Tinejdžerice je trebaju izbjegavati: Hrana koja povećava rizik od raka dojke

Novo istraživanje objavljena u časopisu Breast Cancer Research otkrila je da ova vrsta ishrane može biti posebno opasna za tinejdžerke kada prolaze kroz pubertet i kada im se grudi razvijaju, što potencijalno može dovesti do razvoja raka dojke u budućnosti.

Svi vole brzu hranu, ali tinejdžerke treba da budu posebno oprezne kada je konzumiraju. Poznato je da je ishrana bogata šećerom, ugljenim hidratima i visoko prerađenom hranom povezana sa povećanim rizikom od raka, kao i gojaznosti i drugih zdravstvenih problema, ali, novo istraživanje u časopisu Breast Cancer Research pokazalo je kako ova vrsta dijete može biti posebno opasna za tinejdžerke kada prođu kroz pubertet i kada im se grudi razvijaju, što potencijalno može dovesti do razvoja raka dojke u budućnosti, navodi New York Times.

“Dok je liječenje raka dojke jedan od najnaprednijih i najuspješnijih protokola u onkologiji, prevencija bolesti je sljedeći cilj, ishod koji bi promijenio zdravlje žena”, rekao je dr Steven Quay,

“Razvoj grudi tokom puberteta stvara ranjivi vremenski okvir od nekoliko godina. Svaka ekološka ‘povreda’, uključujući pretjerano rendgensko snimanje grudnog koša ili toksične proizvode poput brze hrane, može se pojačati ako se dešava tokom puberteta. Razumijevanje ove veze između razvoja dojki i budućeg raka dojke trebalo bi da se koristi za informisanje o smjernicama za ishranu adolescentkinja”, prenosi Večernji.hr.

Istraživači sa Medicinskog univerziteta Južne Karoline (MUSC) otkrili su da brza hrana također ima visoke koncentracije krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGE) – štetnih spojeva koja mogu povećati rizik od mnogih bolesti kada se akumuliraju u velikim količinama. AGE se formiraju kada šećer stupi u interakciju sa proteinima ili mastima u krvotoku.

“Povećani nivoi AGE su povezani sa povećanim rizikom od raka dojke, međutim, njihov značaj je u velikoj meri zanemaren zbog nedostatka direktne uzročno-posledične veze”, napisali su autori u istraživanju.

Naučnici su testirali uzročnost tako što su kuhali hranu za glodare na bazi glukoze na 120 stepeni Celzijusa u trajanju od 15 minuta, što je stvorilo proizvode sa spektrom AGE-a koji se obično nalaze u prženoj ili pečenoj hrani, i njome hranili miševe. Miševi, koji su svi prolazili kroz pubertet, bili su podijeljeni u tri grupe: kontrolna grupa sa redovnom ishranom miševa, grupa sa ishranom niskog uzrasta i grupa sa ishranom visokog uzrasta. Grupa sa visokim uzrastom bila je jedina koja je napravila abnormalne ćelije dojke i pokazala promjenu u tkivu dojke – slično promjenama koje su primijećene kod pacijenata sa rakom dojke u ranoj fazi. Ova promjena kod ljudi se vidi kao povećana gustina grudi, nešto što se može vidjeti samo na mamografu.

Iako je još uvijek nejasno zašto je gusto tkivo dojke povezano sa rakom dojke, vjeruje se da gustina proizvodi više ćelija koje bi se mogle pretvoriti u abnormalne ćelije, povećavajući rizik od raka dojke. Nalazi nisu otkrili direktnu uzročno-posljedičnu vezu između hrane sa visokim uzrastom i raka dojke, ali pokazuju da konzumacija visoko obrađene hrane povećava mogućnost povećanja gustine grudi, što povećava budući rizik od raka dojke.

Trebalo bi sprovesti dalja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela uzročna veza.

(Zene.ba)

Tinejdžerice je trebaju izbjegavati: Hrana koja povećava rizik od raka dojke Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima