back to top

TRAŽILE SRODNU DUŠU, PA OPLJAČKANE: KAKO SE ZAŠTITITI OD ‘UDVARAČA’ NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

tražile srodnu dušu, pa opljačkane: kako se zaštititi od ‘udvarača’ na društvenim mrežama

Žena iz Pule na dejting sajtu upoznala “turskog glumca”, koji ne postoji, i na više računa mu uplatila ukupno 10.000 eura.

Ovo su samo neki primjeri prevara na koje nasjedaju naivni muškarci i žene, koji preko interneta traže srodnu dušu. Čak i ako to ne traže, “udvarači” se sami nude.

  • Na društvenoj mreži na kojoj imam profil svakog jutra me dočeka nekoliko zahtjeva za prijateljstvo, koje šalju “penzionisani oficiri Armije SAD” ili naočiti “bankari i investitori” u najboljim godinama. Naravno, te zahtjeve ne prihvatam, jer mi je jasno o čemu se radi – kaže jedna sredovječna Banjalučanka.

Ona navodi da je nekoliko puta, iz čiste radoznalosti, poslane slike “udvarača” provukla kroz internetski alat za provjeru fotografija, i očekivano, ispostavilo se da se slika i ime “ne poklapaju”.

  • Iz nekog razloga ovi prevaranti su procijenili da ja znam engleski, da imam novaca i da tražim partnera, a ništa od toga nije tačno – kaže u šali ova Banjalučanka.

Ali, krađa novca od naivnih samo je jedna od opasnosti koje vrebaju sa interneta.

Kako je na edukaciji “Zaštita podataka na aplikacijama za upoznavanje” istakao mladi pravnik Igor Panić (24), korisnici dejting sajtova rizikuju i da budu zloupotrijebljeni njihovi lični podaci, uključujući i podatke o zdravlju.

Panić kaže da aplikacije za upoznavanje skupljaju brojne podatke koji nisu neophodni za rad tihplatformi.

  • Među tim podacima su i stalna lokacija, načini plaćanja, ukoliko se koristi “free trial” ili “premium verzija”, te lični kontakti, poput broja telefona ili e-mail adrese. Neke aplikacije prikupljaju i informacije o zdravstvenom stanju svojih korisnika i korisnica – istakao je Panić.

Edukacija, koja je nedavno održana u Sarajevu, dio je projekta čiji je cilj odgovorno ponašanje na internetu, a pogotovo na platformama za upoznavanje.

Igor Panić, koji je autor projekta, istakao da je ideja za povođenje ovakvih edukacija nastala zato što su pojedine aplikacije za upoznavanje u posljednjih nekoliko godina, bez prethodne saglasnosti, objavljivale senzitivne i lične informacije svojih korisnika i korisnica.

  • Zabrinjavajuće zvuči i činjenica da, prema nekim istraživanjima, u periodu od 2019. do 2021. godine čakšest od devet aplikacija za upoznavanje nije unaprijedilo sistem zaštite podataka korisnika i korisnica. Pored toga, primjetno je da se u medijima u BiH skoro uopšte ne govori o zaštiti ličnih podataka u onlajn prostoru – istakao je Panić, javlja Srpska Info.

On nudi i konkretne savjete za zaštitu ličnih podataka, ali i novca na računima, koje treba da imaju na umu oni koji srodnu dušu traže na dejting sajtovima.

  • Lokacijske usluge treba podesiti samo na privremeno korištenje lokacije, umjesto stalnog pristupa lokaciji. Ne treba povezivati svoje naloge na društvenim mrežama sa nalozima na dejting sajtovima – savjetuje Panić.

Takođe, dodaje on, ne treba otkrivati trivijalne podatke o sebi, poput hobija, niti podatke o zdravstvenom stanju, jer su to teme o kojima sa potencijalnim partnerom treba razgovarati u četiri oka, ako dođe do susreta uživo.

  • Nipošto ne treba unositi podatke sa platne kartice, čak ni “free trial” za premijum verziju. Naovaj način može doći do zloupotrebe vaše kartice, čak i ako je “free trial” prekinut na vrijeme – upozorava Igor Panić.

(Srpska info)

The post TRAŽILE SRODNU DUŠU, PA OPLJAČKANE: KAKO SE ZAŠTITITI OD ‘UDVARAČA’ NA DRUŠTVENIM MREŽAMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima